Kováčik: Je třeba vyvinout větší tlak na obchodníky, aby skutečně prodávali české potraviny

13. 5. 2020

Předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik byl v úterý hostem pořadu České televize Události, Komentáře. S poslankyní M. Balaštíkovou (ANO 2011) a předsedou KDU - ČSL M. Jurečkou diskutoval o potravinové soběstačnosti ČR, o tom, jak podpořit tuzemské pěstitele, o zdražování tuzemských potravin nebo o kompenzacích kvůli koronaviru.

"Příčinu ve zdražování potravin vidím v tom, že ta transformace zemědělství proběhla s příliš velkou orientací na dovoz a že ještě donedávna bylo slovo soběstačnost ve výrobě potravin, které jsme schopni vyrobit, sprosté slovo. V této krizi se ukázalo, že je to doopravdy vážný problém a že je třeba ten obrat k výšší soběstačnsoti ekonomicky podpořit. Je také třeba vyvinout větší tlak na obchodníky, aby skutečně prodávali české potraviny. Jiná věc ale je, že když se poukazuje na mateřskou zemi obchodních řetěžzců, třeba Něměcko, zkuste si v Německu v tom samém řetězci koupit nějakou českou potravinu. Neseženete ji tam, protože od Němec nebude kupovat cizí zboží. Jde také o výchovu zákazníka. Ceny zemědělců se příilš nezvedly, obchodní politika řetěžzců je prostě taková, že navyšuje ceny. Dříve se vyhledávaly především zahraniční výrobky, protože si lidé často mysleli, že jsou lepší. Teď se přesvědčují, že to, co je vyrobeno v České republice, má kvalitu," řekl Kováčik.

Více v záznamu https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...

Mediální úsek ÚV KSČM