Dolejš: Je otázkou, zda je pro vstup do společnosti Smartwings výhodný

18. 5. 2020

Až stoprocentní podíl v letecké společnosti Smartwings by podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) mohl koupit český stát. Pomoci by tak letecké společnosti měl s dopady koronavirové krize. Rozhodnout se podle Havlíčka musí do konce června. O nákupu podílu ve společnosti bude jednat vláda. Rezervovaně se ale k výroku ministra Havlíčka vyjádřil místopředseda koaličních sociálních demokratů Roman Onderka. Za záchranou firmy může podle něj být zájem vlastníků Smartwings. Mluvčí společnosti uvedla, že firma snahu státu o podporu vítá, doufá ale také ve věcnou debatu.

Podle komunistického poslance Jiřího Dolejše je otázkou, zda je pro vstát vstup do společnosti výhodný, stát by měl podle něj na takové investici hlavně vydělat. „Bez rámce mi připadá tato skutečnost poněkud nahodilá. Myslím, že by stát mohl vstupovat do některých vybraných podniků, ale měl by předtím jasně říci za kolik, a do kterých,“ řekl Dolejš.

Podnikání je podle něj také riziko, které by měl vlastník nebo spoluvlastník nést. „Otázka je, jestli se tento akcionář nechce spíše svých vlastnických práv do budoucna zbavovat,“ uvedl. Chybí mu, stejně jako Onderkovi, také seznam strategických podniků a plán jejich podpory.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3098447-stat-mohl-koupit-az-stoproc...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM