Výstava o Koněvovi, maršálovi vojáků

6. 6. 2020

Ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze byla ve čtvrtek 4. června v podvečer zahájena výstava fotografií o životní a vojenské cestě sovětského vojevůdce Ivana Stěpanoviče Koněva (1897-1973). Výstavu nazvanou Maršál vojáků připravilo moskevské Muzeum Vítězství k letošnímu 75. výročí ukončení druhé světové války a Vítězství protihitlerovské koalice nad fašismem.

Velvyslanec Ruské federace v ČR Alexandr Zmejevskij v úvodu připomněl, komu přinesla svobodu vojska Prvního ukrajinského frontu Rudé armády vedená I. S. Koněvem. Bylo to nejen osvobození německých nacistických koncentračních táborů Osvětim a Terezín, také osvobození východních, severních a středních Čech, části Slovenska (účastnil se Karpatsko-dukelské operace) a hlavního města Prahy. »Výstava shromáždila 150 fotografií, které ukazují i Koněvovu bojovou cestu od těžkého roku 1941 do vítězného května 1945,« řekl ambasador. Fotografie také zobrazují Koněvovy první roky služby v armádě i jeho poválečné osudy, trávení volného času i období, kdy již byl na penzi. Zajímavé jsou fotografie ze setkání se spojeneckými veliteli či politiky, včetně československého prezidenta Edvarda Beneše.

»Protože jsou nyní zjevné pokusy očernit jméno maršála Koněva,« pokračoval velvyslanec, »může třeba i tato výstavka připomenout starším pokolením historii, kterou si mnozí ještě pamatují, a mladším generacím ji přiblížit nezkresleně.« Nebudeme měnit historii, jen ji ukazovat. Lidé se v tom pak sami rozeberou, dodal.

Historik a publicista Anatolij Šitov přiblížil osobnost Koněva šířeji. Bez vítězství u Moskvy, ve Stalingradské bitvě či v bitvě v Kurském oblouku by nenastalo ani vítězství v bitvě o Berlín a osvobození Československa, připomněl a zdůraznil přání mírumilovných lidí navždy skoncovat s válkami a válečnými dobrodružstvími. Ostatně, jak zdůraznil, po Říjnové revoluci prvním dekretem sovětské moci byl Dekret o míru. »Kdyby se uplatnil veškerý talent všech lidí, kteří byli zahubeni a umučeni ve druhé světové válce, svět by vypadal jinak,« je přesvědčen.

Šitov také připomněl velkou úlohu Rudé armády v pomoci terezínským vězňům v boji s tyfem, kdy Rudá armáda povolala do Terezína sovětské lékaře a zdravotní sestry. Zajímavá byla jeho poznámka, že Řád bílého lva, vysoké československé (české) vyznamenání, obdrželi již v roce 1945 spojenečtí velitelé britský polní maršál Bernard L. Montgomery a generál Armády Spojených států amerických George S. Patton, a teprve v roce následujícím (1946) jej získali Koněv, Žukov či Ludvík Svoboda.

Šitov na vernisáž přinesl publikace o druhé světové válce a protifašistickém odboji, které jako by zapadly, přitom jsou cenným zdrojem informací – například historické knihy od českého historika Čestmíra Amorta (1922-2013).

Vstup na výstavu je volný.

Autor: 
(mh)
Zdroj: 
halonoviny.pdf