Dolejš: Půlbilionový deficit není houska na krámě, líbat prsten premiérovi nebudeme

17. 6. 2020

Veřejný dluh je běžný nástroj, ale nesmí se vysmeknout z rukou,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Dolejš v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS. Schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun navrhovaný ministryni Alenou Schillerová (za ANO) není podle Dolejše houskou na krámě, a proto je třeba, aby byl řádně doložený a vysvětlený, což se zatím nestalo. Důležitější než samotná čísla je, za co se peníze utratí, „abychom zvýšený deficit nevyhazovali z okna“.

„Řekněme si rovnou, že půlbilionový deficit není houska na krámě. Takže my jsme samozřejmě chtěli, aby něco takového bylo řádně připravené, řádně doložené a vysvětlené, abychom pro to mohli hlasovat s čistým svědomím,“ vysvětlil Jiří Dolejš, proč se KSČM zatím staví proti navýšení českého deficitu na pět set miliard korun.

„Návrh je velmi útlý, skromný argumentačně a zjistili jsme při pročítání, že u zhruba sta miliard korun není zdůvodněné, na co přesně půjdou. A jistě uznáte, že dát vládě na letní měsíce dáreček sto miliard, aniž bychom věděli, na co přesně půjdou, by nebylo šťastné,“ doplnil Dolejš.

Více na stránkách CNN Prima News. https://cnn.iprima.cz/dolejs-pulbilionovy-deficit-neni-houska-na-krame-l...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima News