Dolejš: Podstatné je, že vládní rezerva je dnes navýšena pouze o 36 miliard

23. 6. 2020

Sněmovna dnes začne projednávat upravený státní rozpočet pro tento rok. Počítá s rekordním schodkem půl bilionu korun. Kvůli koronavirové krizi výrazně stouply náklady státu a zároveň klesly příjmy z daní a poplatků. Ministryně financí doufá, že další navyšování schodku už nebude potřeba. V České televizi o rozpočtu diskutoval mj. stínový ministr financí za KSČM Jiří Dolejš.

"Především si myslím, že když vláda dostane nějaký objem peněz, tak to vcelku umí každá vláda utratit. Jenom utrácet je jednoduché. Jde spíš o to, aby ty finanční toky měly smysl, měly nějaký efekt. A já si myslím, že to je přesně proces, který není ještě úplně uzavřený. Pokud vláda původně předložila 500 miliard a v důvodové zprávě nebylo vůbec, nač to půjde, tak je dobře, že se posunula a pohnula k tomu, že to začala vypoložkovávat, to je rozumné, ale i to vypoložkování na začátku, to byl ten pozměňovací návrh předkládaný panem premiérem Babišem, byl velmi obecný, takže my jsme v podstatě začali jednak dohledávat, co za těmi obecnými položkami je," řekl Dolejš.

"Vláda původně měla rozpočtovou rezervu 136 miliard. Rozpočtová rezerva je položka, která je nutná i v klidných časech, ale když se schvaloval letošní rozpočet, tak těch 0,3 % tvořilo pouhých 5 miliard. žŽjeme opravdu v mimořádných časech, kdy jsme vypnuli ekonomiku, a kdo rychle dává, 2× dává, s tím bych souhlasil, ale to fungovalo, když jsme navyšovali deficit kolem 300 miliard, který zdaleka ještě není vyčerpaný, takže ty peníze tam jsou a určitě by možná ještě měsíc vydržely, takže to navýšení rozpočtové rezervy skutečně vnímám jako uspěchaný krok, ale když je na stole, tak řešíme, jak to nakonec tedy celé bude vypadat. Podstatné je, že ta vládní rezerva dneska je navýšena pouze o 36 miliard, my si tam ještě v pozměňovacích návrzích chceme nějaké drobné vzít, protože jsme slíbili, že navýšíme peníze pro zdravotní sestry. Ale bude tam poměrně silná rezerva na to, co kdyby náhodou přišla druhá vlna."

Mediální úsek ÚV KSČM
ČT24