Vostrá: Nebylo od vlády seriózní předložit půlbilionový schodek na poslední chvíli

23. 6. 2020

Schodek státního rozpočtu by letos mohl dosáhnout až půl bilionu korun. Deficit schválila vláda a jde k jednání do sněmovny. „Náš stranický orgán doporučil poslaneckému klubu, aby podpořil tento schodek,“ uvedla v pořadu Pro a proti předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

"Vláda předložení návrhu státního rozpočtu nezvládla, a proto tak intenzivní jednání a vysvětlování, které jsme si mohli ušetřit. Nebylo od vlády seriózní předložit podklady na poslední chvíli a čekat, že někdo automaticky zvedne pro něco ruku. Mělo by dojít k úsporám, zejména v provozní části. O tom, v jaké výši budou, zatím jednáme a čekáme na výpočty. Ale schodek není činěn jen penězi, které jdou občanům a společnostem, ale také velmi nízkým výběrem daní v příjmové části,“ řekla Vostrá.

Původní odmítavé stanovisko komunistů KSČM bylo podle dáno také materiálem, který vláda předložila. „Částka na výdaje byla dána jednou položkou a nebylo specifikováno, kam výdaje vláda nasměruje. Kdyby ministerstvo doplnilo tyto údaje dříve, tak bychom si mohli ušetřit čas,“ vysvětlila.

Více na stránkách ČRo Plus - https://plus.rozhlas.cz/nebylo-od-vlady-seriozni-predlozit-pulbilionovy-...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČRo Plus