Zisk si nechám, ztráty mi zaplaťte

23. 6. 2020

Pravicoví politici, zejména ti z ODS, dlouho naléhali, aby se stát co nejméně pletl do podnikání. Získávali tím hlasy i těch, kteří s oblibou „optimalizovali“ svá daňová přiznání, aby do společné státní kasy odváděli co nejméně peněz. KSČM upozorňovala, že z těchto prostředků se platí veřejné služby, které zaručují sociální smír a tím i příznivé podmínky pro podnikání. Kdo to chtěl ale slyšet? Vždyť modla zisku je základem fungování kapitalismu. Už nejméně dva roky i pravicoví ekonomové upozorňovali, že se blíží krize, s níž si neviditelná ruka trhu nedokáže poradit. Stačí si vybavit tu poslední, kdy stát jen na zabezpečení nezaměstnaných a politiku zaměstnanosti musel vynakládat miliardy korun. Představitelé ODS ovšem byli hluší k varováním vlastních expertů. Když očekávanou krizi zostřila opatření v souvislosti s koronavirem, tvářili se, jako by počítali s nekončící konjukturou. Všiml jsem si, že už na prvních tiskových konferencích, kdy vláda horečně vymýšlela způsoby, jak zabránit šíření nemoci, někteří novináři kladli pro ODS a spřízněné podnikatele zásadní otázku. Jak stát uhradí ztráty, které v této souvislosti vzniknou? Představa, že se budou vypočítávat z velkých příjmů před krizí, zrovna nevyšla. A tak se ODS vrhla na vládou uplatňované a sněmovnou projednávané návrhy kompenzací. Je to málo! Přidejte další kategorie podnikajících osob! Občanům šla hlava kolem z toho, jak podnikatelé v různých oborech v televizi „plakali“, že jsou před krachem. Opravdu nikdo si nedělá „zálohu“ na horší časy? Zahlédl jsem jen jednoho, který řekl, že by se obešel bez státních kompenzací, protože jako každý pořádný živnostník má schované peníze na tři měsíce, kdyby se něco stalo, firma nemohla fungovat a přesto by musel platit zaměstnancům mzdy, hradit nájemné za provozovny a další nezbytné výdaje. Obávám se, že tohoto prozíravého muže do vysílání už víckrát nepozvali.

Blíží se krajské a senátní volby na začátku října a příští rok sněmovní volby. ODS zjišťuje, že předstihnout v preferencích ANO se jí nedaří. A tak sází na tzv. populismus, který často razantně odsuzovala u jiných stran. Navrhuje vysoké kompenzace a podpory pro všechny (jistěže ne důchodce). Když na zasedání výkonného výboru ÚV KSČM přišla ministryně financí, sdělila, že všechny návrhy pravice by stály státní rozpočet 800 miliard korun. Zdá se téměř nemožné, že by si Fialův tým nespočítal, že i to, co zatím vláda prosadila, se dotkne příjmů měst a obcí. Z pravicových řad ale rychle vystartoval STAN, aby rovněž volal po kompenzacích. Nakonec se zřejmě schválí ve výší 1200 Kč na občana. Tam, kde je ve vedení velkých měst ODS, nejspíš oslavují. V malých obcích snad nakoupí alespoň žárovky veřejného osvětlení.

Když byla ve vedení Jihočeského kraje koalice ČSSD a KSČM, podařilo se nám vytvořit přebytek více než 2 miliardy korun a vytvořit tak nový fond rozvoje. Letošní propad 1,2 miliardy korun je tedy z čeho vykrýt. Tento způsob spravování kraje označovaný jako „s péčí řádného hospodáře“ dnes málokdo připomíná. Ale ODS ho chce také v předvolebním boji využít a z úrovně kraje navrhuje všemožné podpory. I když jsem zaznamenal nespokojenost některých turistů, že „letní voucher“ na slevu v ubytovacích zařízeních na jihu Čech se týká jen některých hotelů a penzionů. Jihočeská ODS na podporu cestovního ruchu navrhla třicet milionů a vymýšlí dál, co by komu jako mimořádnou dotaci „přihrála“. Připadá mi, že pravice se shlédla v modelu: Zisk si nechám, ztráty mi zaplaťte. A tak obrátila kurz své loďky a vnořila se do proudu, proti němuž prý dříve chtěla postavit hráz

Petr BRANÝ, člen VV ÚV KSČM, Jihočeský kraj
Vlastní