Semelová: Současné ničení a odstraňování pomníků svědčí o posunu, respektive převrácení hodnot ve společnosti

3. 7. 2020

Bourat sochy nebo ne? Zpravodajský portál Flowee city se na to zeptal v anketě pražských politiků. Komu by ji v Praze postavili a čí naopak nechali odstranit?

Anketní otázky:

1) Co si myslíte o odstranění sochy Koněva a o posprejování sochy Churchilla? Je to v jednom i druhém případě legitimní vyjádření názoru, nebo se jedná o ideologickou manipulaci s veřejným prostorem?

2) Doba se vyvíjí a osobnosti, kterým se kdysi stavěly sochy, jsou dnes pranýřovány. Jenže ti, kteří jsou na piedestalu dnes, budou možná zítra už zase v nepřízni. Jak se chovat k artefaktům minulosti, které nám dnes již "nevyhovují"?

3) Komu byste nechali v Praze postavit sochu? A čí sochu byste naopak strhli? 

Předsedkyně KV KSČM Praha Marta Semelová odpověděla:

1) Současné ničení a odstraňování pomníků svědčí o posunu, respektive převrácení hodnot ve společnosti. Slušnost, úcta k práci jiného, věcná diskuze jsou nahrazeny vulgaritami, hrubými urážkami kohokoliv, mediálními útoky, vandalismem. Je to i výsledek dlouhodobého úsilí o přepisování historie, manipulativního působení ze strany některých politických kruhů, neziskovek a médií, které předkládají veřejnosti polopravdy a lži. Odstranění sochy maršála Koněva je pak skandální urážkou našich osvoboditelů, plivnutím do tváře rudoarmějcům, již pokládali životy, abychom my mohli žít.

2) Jde o svědectví určité doby a jako takové by mělo být zachováno pro budoucnost.

3) Pomník v hlavním městě by si zasloužil mít Ludvík Svoboda. Určitě bych nepostavila na Staroměstském náměstí v blízkosti pomníku mistra Jana Husa a také bývalého popraviště 27 českých pánů symbol násilné rekatolizace a ponížení českého národa, tedy jakousi napodobeninu mariánského sloupu. Také nově postavený pomník vlasovcům v pražských Řeporyjích je ostudná oslava zrádců spolupracujících s fašisty.

Ostatní otázky pražských představitelů https://www.flowee.cz/floweecity/praha/7996-tema-tydne-bourat-sochy-nebo...

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Flowee City