Konečná: Je to politická odpovědnost hnutí ANO. Ti jejich tzv. odborníci to nezvládli. Chytrá karanténa tam nefunguje

6. 7. 2020

Hosty první hodiny nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a dva europoslanci – Kateřina Konečná z KSČM a Luděk Niedermayer z TOP 09. Konečná kvůli koronavirové situaci na Karvinsku rozcupovala vládu Andreje Babiše. "Ti jejich tzv. odborníci to nezvládli," tepala koaliční vládu ANO a ČSSD,  Niedermayer také kabinet nešetřil. Petříček se téměř nestíhal bránit.

"OKD je státní podnik, takže stát nese plnou odpovědnost za to, cose v OKD dělo. Celou vinu za tu situaci tam nenesou horníci, jak se snaží někteří říkat. Vinu nese krajská hygienická stanice, lokální politici a potažmo celá vláda. Na Karvinsku nefunguje chytrá karanténa. Já jsem vůbec nezpochybňovala, že chcete tu ekonomiku opět otevřít, ale neměli jste plán B, kdyby se objevilo lokální ohnisko. Já to tam nevidím. Jediné, co jsem slyšela, byla snaha hledat viníky mezi horníky. Už od 23. května jste věděli, že na dole Darkov je problém, a vy jste neudělali vůbec nic," tepala Konečná celý kabinet Andreje Babiše.

Petříček však okamžitě oponoval jak Konečné, tak Niedermayerovi, že vláda se snaží situaci řešit, trasovat kontakty nakažených a tak podobně. "Vy nejste schopni trasovat. Zeptejte se hygieniků. Armáda tam vůbec nepomáhá. Ta chytrá karanténa tam nefunguje. Zeptejte se těch lidí tam, jak dlouho čekají na výsledky testů. Ve chvíli, kdy máte z jedné strany – z ANO – premiéra, ministra průmyslu i hejtmana kraje (Ivo Vondráka), tak je to politická odpovědnost hnutí ANO. Ti jejich tzv. odborníci to nezvládli," řela Konečná. 

Konečná připomněla, že zdravotnictví je plně v kompetenci národních států, a na úrovni EU se tomu věnovalo jen asi 10 europoslanců. A když tato skupina varovala před tím, že koronavirus může přinést problémy, členské státy neposlouchaly. Podle Konečné se to musí změnit, protože se už teď ukazuje, že lék proti koronaviru Remdesivir skupují Američané, a EU tomu jen přihlíží. Podle Konečné to zkrátka a dobře takto nemůže zůstat. "Ukazuje se, že zdravotnictví nemůže zůstat výhradně v kompetenci členských států," řekla jasně.

Petříček dal Konečné za pravdu a volal po větší spolupráci členských států EU. Nejvíc by prý pomohlo, kdyby se sjednotila metodika, jak se posuzuje situace v jednotlivých zemích, a jak se nastavuje onen pověstný "semafor".

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM