Uctění památky 605. výročí upálení M. Jana Husa

7. 7. 2020

Ústřední výbor KSČM, Jihočeský krajský výbor KSČM, Okresní výbor KSČM Tábor, Klub levicových žen v Táboře a Klub českého pohraničí uspořádal 6. července v táborském lesoparku Pintovka, shromáždění občanů k uctění památky 605. výročí upálení mistra Jana Husa.

Předseda OV KSČM Vojtěch Vavera shromáždění zahájil a přivítal hosty:  Vojtěcha Filipa, 1. místopředsedu PS PČR a předsedu ÚV KSČM, Alenu Nohavovou, předsedkyni JčKV KSČM, Květu Šlahúnkovou, předsedkyni RR LKŽ, Gustava Janáčka, předsedu RR KČP, Janu Kozákovou, předsedkyni KR KČP, Václava Kučeru, předsedu klubu zastupitelů JčK a Radka Nejezchleba, vedoucího kandidáta KSČM pro volby do zastupitelstva JčK.  Celou akci moderovala Anna Vaculíková, kandidátka do zastupitelstva JčK.

V hlavním projevu předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip rozebral odkaz Husova učení pro současnost a poté objasnil aktuální úkoly KSČM, které se týkají života celé naší společnosti a jejichž plnění budou prosazovat poslanci KSČM v zákonodárném procesu v PS PČR. Je třeba vrátit vodní zdroje, strategické surovinové zdroje a některé průmyslové podniky a závody do vlastnictví státu, aby nedocházelo k jejich dalšímu zneužívání zahraničním kapitálem.

Předsedkyně JčKV KSČM Alena Nohavová ve svém vystoupení zdůraznila, mimo jiné, všestranné zajištění voleb do zastupitelstva JčK.

Předsedkyně RR LKŽ Květa Šlahúnková zmínila, že Hus byl zastáncem zrovnoprávnění postavení žen na úroveň mužů nejen v církvi, a že úsilí o rovnoprávnost žen je bohužel stále aktuální i v současnosti.

Předseda RR KPČ Gustav Janáček představil cíle a úkoly klubu a poděkoval za spolupráci s KSČM.

Předsedkyně KR KČP Jana Kozáková pohovořila o aktivitách klubu v rámci JčK.

Předseda klubu zastupitelů KSČM v JčZ Václav Kučera shrnul činnost komunistických zastupitelů a poukázal na složitost prosazování volebního programu KSČM v současném složení zastupitelstva.

Vedoucí kandidát KSČM pro volby do ZJčK Radek Nejezchleb zmínil hlavní body volebního programu, které vyjadřují oprávněné potřeby a požadavky občanů JčK, což spolu s omlazenou kandidátkou dává naději na dobrý výsledek KSČM v krajských volbách.

O dobrou náladu se postaral JOLI band Josefa Lidrala, což ocenili účastníci shromáždění potleskem. Pro aktivitu dětí byl k dispozici skákací hrad. Pro zájemce bylo též připraveno občerstvení. Ženy z LKŽ napekly pečivo a nabídly přítomným vlastnoručně vyrobené (většinou pletené) hračky.

I přes počáteční nepřízeň počasí se přece jen hlediště areálu na Pintovce zaplnilo. Účastníci po ukončení odcházeli spokojeni, že se mohli po delší době opět setkat s přáteli, ale i proto, že získali řadu hodnotných podnětů a argumentů pro nastávající předvolební kampaň.

Letošní shromáždění na Pintovce se vydařilo, což je jistě adekvátní odměnou pro jeho organizátory.

(bok)
Vlastní, foto: H. Valešová (14), D. Pekař (3)