Grospič: Volba v zastoupení je z mého pohledu ta nejhorší možná kombinace. A v současném měřítku nepřichází v úvahu

5. 8. 2020

Jak se bude volit v podzimních krajských a senátních volbách a hlavně, jestli vůbec budou moci volit ti, kteří v danou chvíli budou v karanténě? Právě to teď řeší politici a my to budeme v Událostech, komentářích řešit také se zástupci všech sněmovních stran. Jezdním z nich byl také Stanislav Grospič, místopředseda Ústavně-právního výboru a poslanec KSČM.

"Nelíbí se nám volba prostřednictvím zmocněných zástupců. My to rozhodně nepodpoříme. Je to v rozporu s ústavou, protože hlasování má být tajné. Nevím, jak to by to společně fungovalo, aby nedocházelo k zpronevěře," řekl Grospič.

Náš právní systém zná přímou volbu, to znamená přímé vyjádření vůle voliče, aniž tam je zprostředkovatel, to znamená v tomto případě zmocněnec, to je jedna věc. Druhá věc, která je tady velice závažná, že volby byly už vyhlášeny a byly vyhlášeny panem prezidentem podle platných právních předpisů v té době, kdy tak učinil. Neměly by se zásadně tedy měnit od té doby, protože tím, že je vyhlásil a vyhlásil podle platných právních předpisů, tím řekl, že lidé, kteří chtějí mít aktivní či pasivní volební právo, mají tato daná pravidla hry a neměla by se měnit. Čili volba v zastoupení je z mého pohledu ta nejhorší možná kombinace. A v současném měřítku nepřichází v úvahu.

"Co se týče korespondenčního hlasování, tak my jsme patřili a patříme k těm politickým stranám, kterým se tato volba nelíbí. Ona se často využívá, kde má své opodstatnění v zahraničí, kde občané nějakého státu mají velice daleko třeba na ambasádu či konzulát. Takže je pro ně daleko jednodušší a snazší. V této souvislosti, která dnes nastala, říkáme, bavme se o ní, klidně o ní diskutujme, pro nějaké příští další volby, ale teď technicky zvládnout a vyřešit tuto věc a vstoupit do volebního zákona, to by si vyžádalo větší časový horizont, bylo by to velice prosté a po tom ten nárok, který se často diskutoval i ve stálé komisi pro ústavu, se hodně inspiroval rakouským modelem. A ten jak víme, nedopadl dobře, ty volby tam byly vlastně anulovány a musely proběhnout prezidentské volby znovu."

Záznam https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24/Události, komentáře