Ondráček: Vláda kraje je šílená

20. 9. 2020

Lídr komunistů do krajských voleb Zdeněk Ondráček kritizuje v rozhovoru pro deník Mf Dnes dosavadní koalici v Královéhradeckém kraji. Tak špatné vládnutí si podle něj lidé nezasluhují.

Stárnoucí členská základna zdaleka není jen problémem komunistů, přesto překvapuje, že polovina z vaší 48členné kandidátky do krajských voleb je starší 60 let. Není kde brát, anebo budete tvrdit, že sázíte na zkušenosti?
Dovoluji si připomenout, že naše kandidátka při volbách do Evropského parlamentu byla věkovým složením jednou z nejmladších. Vaši poznámku, že není kde brát, beru s nadhledem a přičítám ji vaší neznalosti nejen členské základny KSČM, ale především našich sympatizantů. Částečně máte pravdu, sázíme na zkušenost, neboť politiku vnímáme jako službu lidu a ta by také měla vycházet z určitých životních a zejména pracovních zkušeností. Mladých všeho znalých lidí kolem sebe vidíme v poslední době snad dost.

Co děláte pro to, abyste se stali stranou zajímavou i pro mladší ročníky?
Ve štvavé protikomunistické kampani, kterou prezentuje většina médií včetně vašeho, je velmi obtížné mladým vysvětlovat, že komunisté v minulosti opravdu nepožírali malé děti, ale že to byli právně oni, pod jejichž vedením se podařilo vystavět statisíce nových bytů, školy, nemocnice, přehrady, továrny a další. To se v médiích nedozvědí. Nezbývá nám tedy nic jiného než při různých setkáních s mladými lidmi mluvit a na tyto věci upozorňovat.

Jakou jste podle vás v kraji udělali chybu mezi lety 2012 a 2016? Vždyť zatímco v roce 2012 jste brali 19,39 procenta hlasů, o čtyři roky později přesně o deset procent méně...
V tomto období jsme v kraji vládli v koalici s ČSSD a rozhodně se nemusíme stydět. Bohužel i krajská politika je často ovlivněna celospolečenskými tématy, která ovlivňují rozhodování voličů. Příkladem toho může být oranžová tsunami sociální demokracie, jejímž klíčovým bodem bylo zrušení poplatků ve zdravotnictví, což jak známo nemohlo být rozhodnutím krajských samospráv, ale novelou zákona, tedy prací parlamentu. Naší slabinou však bylo, že jsme čtyři roky úspěšného spoluvládnutí v kraji nedokázali dostatečně mediálně prodat. Je potřeba však také říct, že ono to mediálně prodat ani možné nebylo. Hradba mediálního mlčení o našem působení ve vedení kraje byla nad naše poměry a nepřekonatelná.

Dovedete si představit možnost, že KSČM letos neobhájí žádný krajský mandát?
Přestože pro to vy novináři a média děláte maximum, věřím, že lidé v kraji naši práci vidí a že taková situace nenastane.

I tradiční strany před krajskými volbami hledaly spojence, se kterými by mohly jít do koalice, což působí tak, že si nevěří. V KSČM jste o možnosti utvoření nějaké levicové volební koalice nediskutovali?
KSČM je tradiční politickou stranou s třicetiletou historií, která před voliče předstupovala vždy s jasným volebním programem, a proto nemáme potřebu svou stranickou příslušnost schovávat pod názvy volebních uskupení na jedno či dvě volební období. Politika je práce s lidmi a pro lidi a volič by měl jasně vědět, kdo se o jeho přízeň uchází. Na našich kandidátkách jsou vedle členů strany i naši sympatizanti.

Většina stran alespoň naoko tvrdí, že s komunisty se nekamarádí a kamarádit ani nebudou. Nebo snad máte z krajského zastupitelstva jiné zkušenosti?
Měl jsem možnost slyšet vystoupení několika vedoucích kandidátů a z jejich úst zaznělo, že by v žádném případě nešli do koalice nejen s KSČM, ale ani s SPD či s hnutím Trikolóra. Toto vymezování se možné povolební spolupráci mi přijde jako velmi slaboduché, neboť víme, jaká bývá skutečnost. Nevím, zda tato silácká slova chtějí slyšet voliči, na které tyto subjekty cílí, ale my se místo osobních soubojů soustředíme na souboj volebních programů. Přísahat ještě před volbami, že nikdy nebudu spolupracovat s komunisty, je český kolorit posledních třiceti let.

Vaší výhodou by mohly být vyhrocené vztahy mezi členy současné koalice. Projevují se i v některých rozhodnutích hejtmanství?
Současná duhová krajská koalice byl povolební slepenec, každý v něm měl své zájmy a po rozdělení jednotlivých oblastí se zdálo, že v koalici je uzavřena jakási smlouva o neútočení. Jak to tak bývá, nemohlo to vydržet celé čtyři roky a řekněme polední rok jsme svědky až nechutného hašteření uvnitř koalice. Ani bych se nedivil, kdyby to skončilo podáváním trestních oznámení. Současná koalice poslední rok pouze přežívá, lze vycítit, že všichni už čekají na nové volby a zákulisně říkají „takhle už nikdy“.

Tak asi nebude těžké hádat, jakou podle vás má Královéhradecký kraj vládu...
Jedním slovem šílenou, tedy takovou, kterou si občané Královéhradeckého kraje dlouhodobě nezaslouží.

Celý rozhovor vyšel v Mladé frontě Dnes 16. 9. 2020, můžete si ho ale přečíst i v elektronické verzi: https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/volby-kralovehradecky-kraj-krajske-volby-2020-kscm-ondracek-hradec.A200916_571233_hradec-prilohy_tuu

Mediální úsek ÚV KSČM