Kováčik: Stejně jako většina občanů, požadujeme vysvětlení, proč chce vláda prosadit nouzový stav

30. 9. 2020

Vláda se v pondělí chystá vyhlásit nouzový stav. To ale kritizuje řada opozičních poslanců, kteří rozhodnutí ministra zdravotnictví Romana Prymuly považují za chaotické a nedostatečně odůvodněné. Proto budou ministři ve středu ve Sněmovně předkládat důvody, proč si za znovuzavedením nouzového stavu stojí. Co to přesně pro občany znamená? A je správné jej znovu vyhlásit? V pořadu 360° Pavlíny Wolfové odpovídali poslankyně Helena Válková (ANO) a poslanci Vít Rakušan (STAN) a Pavel Kováčik (KSČM).

Kováčik také vyžaduje vysvětlení, proti nouzovému stavu se ale nestaví. „Pro nás jsou dvě zásadní otázky. Tou první je ochrana zdraví. To znamená, jakým způsobem vláda přijme opatření tak, aby se reprodukční číslo, které je dnes kolem 1,2, dostalo pod 1,0. Druhá zásadní otázka je, jak to vláda udělá, aby se tak jako zjara nezastavila ekonomika a nestálo to ještě další prostředky, prohlubování deficitu a lidský kapitál,“ řekl Kováčik.

Podle Kováčika je klíčový jednotný přístup. „Jinak se může stát, že opatřením budou občané ještě méně důvěřovat než teď. Většina občanů si nepřeje nouzový stav a jestli ho vláda chce prosadit, musí jim to vysvětlit,“ řekl Kováčik, který se rovněž obává politizace, ale v jiném smyslu. „Jde o to, jestli těsně před volbami nemá politizace problému vést k tomu, aby se některé věkové kategorie vyděsily a k volbám nešly,“ uvedl Kováčik.

Více v záznamu na stránkách CNN Prima News - https://cnn.iprima.cz/vyhlaseni-nouzoveho-stavu-je-dukazem-fatalniho-sel...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima News