Z brífinku předsedy ÚV KSČM V. Filipa po jednání VV ÚV KSČM

25. 10. 2020

Z pátečního jednání VV ÚV KSČM 23. října 2020.

102. výročí vzniku samostatné Československé republiky

V rámci jednání výkonného výboru bylo schváleno stanovisko ke dni „28. říjen - den vzniku samostatné Československé republiky“. Toto stanovisko odráží nelehkou situaci, ve které se nyní v době pandemické nákazy naše společnost nachází. Dále bylo schváleno "Stanovisko VV ÚV KSČM k situaci kolem Náhorního Karabachu"

Státní rozpočet

Výkonný výbor projednal přístup k navrženému státnímu rozpočtu. Přes mnohé výhrady doporučil poslancům navržené parametry státního rozpočtu se schodkem 320 mld. v prvním čtení schválit.

Toto rozhodnutí neznamená zavazovat se pro jeho podporu při třetím, závěrečném čtení zákona a rezignovat na jeho úpravu. Ve druhém čtení budou prosazovány změny a jejich přijetí bude politickou podmínkou pro to, aby klub poslanců KSČM zvedl pro celý rozpočet ruku. V případě neúspěchu jednání je KSČM stále připravena i na variantu státní rozpočet nepodpořit.

Základní podmínkou je mj. snížení navrženého 85ti miliardového rozpočtu pro armádu. Přibližně deset miliard by mělo být převedeno do rozpočtové rezervy státu tak, aby se mohly rychle použít pro boj s koronavirovou pandemií ve prospěch zdraví občanů. Armáda počítá s nákupy drahých zbraňových systémů, které jsou předražené, netransparentní a nakupovány bez výběrového řízení a tyto nákupy lze bez újmy armádě odložit a realizovat efektivněji.

XI. sjezd

XI. sjezd se stále připravuje na plánovaný termín 28. – 29. listopadu v Brně. Podle predikce ministerstva zdravotnictví má v tuto dobu již šíření nákazy polevit a jednání by z hlediska epidemiologických opatření nemělo nic vážného ohrozit. Je však nutné vyjednat podmínky s hygienickou službou v Brně a k takovému jednání byla ustavena vyjednávající skupina. Sjezdové jednání by se nemělo oddalovat. O tom, zda a kdy se bude sjezd konat, by se mělo definitivně rozhodnout mezi 3. a 6. listopadem. Pro případ neočekávané situace byla také posuzována náhradní varianta přesunout jednání sjezdu na prosinec do Nymburka.

Autor: 
jk
Zdroj: 
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/komuniste-daji-sanci-statnimu-rozpoctu-v-prvnim-cteni-40340264