KSČM požaduje přijetí dalších opatření k omezení následků nouzového stavu

30. 10. 2020

V úterý 27. října 2020 se Vláda ČR na svém zasedání usnesla, že požádá Poslaneckou sněmovnu PČR o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince 2020. K tomuto kroku se odhodlala jen den po dalším zpřísnění opatření v boji proti Covid-19, mezi které patří zákaz vycházení mezi 21:00-4:59 či zákaz maloobchodního prodeje od pondělí do soboty od 20:00 do 5:00 hod. a v neděli po celý den. Především omezení nedělního prodeje ve vztahu k náročné práci prodavaček a prodavačů prosazovala KSČM již během jarního období nouzového stavu. Zcela odmítáme názor Svazu obchodu ČR, že omezení prodejní doby povede k větší koncentraci lidí a mělo by naopak dojít k jejímu prodloužení. Jsme si jisti, že občané nepodlehnou panice, kterou se nám snaží vnutit média a budou se chovat i nadále racionálně.

KSČM si je plně vědoma stále se zhoršující situace, rostoucího počtu nejen pozitivně testovaných a zároveň i hospitalizovaných, vyžadujících intenzivní zdravotní péči, ale i zemřelých. Na druhou stranu chování členů současné vlády k přijatým opatřením neukazuje občanům dostatečnou legitimitu ani vážnost, neboť nejsou z jejich strany dostatečně dodržována a vyvození jejich osobní zodpovědnosti za jejich nedodržování je diskutabilní. Za chybu KSČM považuje také úplné zrušení preventivních opatření v letním období, které vláda učinila na nátlak pravicové opozice. Ta na to nyní úmyslně zapomíná a za tento krok vládu kritizuje.

KSČM za současné situace proto podporuje prodloužení nouzového stavu. Zároveň ale od vlády požaduje, aby došlo jednak k prodloužení současných programů pro podporu občanů, OSVČ, ale i firem postižených pandemií Covid-19 a zároveň zavedení dalších, které omezí negativní následky přijatých opatření, a to vázáno na daňová přiznání z roku 2020. Dále trváme na jednání o vyhlášení moratoria k placení nájemného pro postižené současnými opatřeními, další odklad splátek hypoték, prodloužení doby ošetřovného pro děti mladší 12 let a jeho případné zvýšení. KSČM zároveň odmítá, pod záminkou řešení problémů vyvolaných Covid-19, jakékoli změny zákoníku práce, které by umožnily snadnější a rychlejší propouštění zaměstnanců, které prosazuje TOP 09 nebo další oklešťování práv zaměstnanců.

Autor: 
Vojtěch Filip a Stanislav Grospič