Sjezd KSČM v listopadu nebude

6. 11. 2020

S ohledem na epidemickou situaci se neuskuteční listopadový sjezd KSČM. Výkonný výbor strany na svém zasedání uložil voleným funkcionářům jednat o vhodném termínu dle vývoje pandemie nového typu koronaviru v České republice.

Volební sjezd se měl původně uskutečnit v Brně v dubnu tohoto roku, ale kvůli první vlně pandemie byl posunut na 28. a 29. listopad. Ani tento termín však není z hygienických důvodů realizovatelný, a tak o personálních otázkách má rozhodnout příští zasedání ústředního výboru strany. Nejvyšší stranický orgán v době mezi sjezdy k tomu dostal oprávnění v jednom z usnesení výkonného výboru.

Vzhledem k tomu, že se aktuálně stovka lidí smí sejít jen na volném prostranství a s rozestupy, bude se čekat na další uvolnění restriktivních opatření. Ústřední výbor měl původně zasedat příští sobotu, ale jeho jednání znemožnilo prodloužení nouzového stavu do 20. listopadu.

Po neúspěchu v říjnových krajských a senátních volbách dalo celé vedení KSČM své funkce k dispozici. Předseda Vojtěch Filip již oznámil, že znovu kandidovat nebude, a to i ze zdravotních důvodů.

Stejný problém jako KSČM řeší i vládní sociální demokraté. Ti mají naplánovaný sjezd, kde chtějí mj. řešit neúspěch ve volbách, na leden 2021. Velmi pravděpodobně dojde k jeho přesunu na březen či duben.

Autor: 
(pk)
Zdroj: 
ihalo.cz