Informace pro členskou základnu, pro členy ÚV KSČM, předsedy, aktiv OV a KV KSČM

17. 5. 2021

Vážené soudružky a soudruzi,

                                               tuto informaci začnu sobotou 8. a nedělí 9.5. kdy se naši členové a funkcionáři zúčastnili řady pietních aktů k uctění památky osvobodiltelů, zejména vojáků Rudé armády, vojáků 1. československého armádního sboru, vojáků spojenců na západě země, ale také partyzánů a  občanů, kteří se zúčastnili Pražského povstání. Děkuji všem, kteří tyto pietní akty zorganizovali, účastnili se jich a tak odpověděli na nesmyslnou vyprovokovanou diplomatickou roztržkou s RF. Pietních aktů, přes pandemická opatření se zúčastnilo velké množství lidí a ukázalo to skutečný vztah našich občanů k osvoboditelům, ale právě a zejména i k Ruské federaci. Takovou ukázkou respektu k hlavní tíži války ukázalo i chování našich lidí, ale i zástupců velvyslanectví zemí bývalého SSSR  k Rusku. Na pietním shromáždění po položení věnců a květin od kanceláře prezidenta republiky a Poslanecké sněmovny, kterou jsem měl možnost položit spolu s předsedou Poslanecké sněmovny, ač protokolárně bylo řazení podle abecedy, tak všechny velvyslanectví Armenie, Azerbajdžánu, Běloruska a Kazachstánu, dala přednost velvyslanci Ruské federace Alexandru Vladimírovičovi Zmejevskému. Bylo i milé jak ho lidé na čestném pohřebišti srdečně zdravili a vyjařovali své názory. Navíc bylo jasné, po jednání Evropské rady v Portu, že státy EU náš postoj nesdílí a nebudou následovat naše opatření o vyhoštění ruských diplomatů, ale naopak využijí naši roztržku ve prospěch svých firem, které naše výrobce a dodavatele na ruském trhu nahradí.

       V pondělí a úterý pokračoval útok na jednoho z aktérů aktivního opatření Vrbětice, tedy ministra vnitra Jana Hamáčka. Pravicové strany dál vyhrocovaly protiruskou hysterii a útokem na ČSSD připravovaly další krok k prohloubení destabilizace vlády. To vyústilo v jejich společné prohlášení o tom, že na začátku června vyvolají hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Termín odůvodnily tím, že do 31.5. je potřeba splnit požadavek na vyhoštění ruských diplomatů. Tak tyto politické strany jen potvrdily, že pracují v zájmu USA a nikoli v zájmu občanů naší vlasti. Připomínám, že pokud chce někdo bojovat proti Ruské federaci, musí od ní oddělit nejen Ukrajinu, ale také ji znepřátelit se slovanskými národy. ( Parafrázuji O. Bismarca). Vztahy České republiky a Ruské federace tak jsou záměrně ze zahraničí narušovány, tak abychom to byli právě mi Češi, kteří tyto vztahy budou rozbíjet. Jen připomínám stržení sochy maršála Koněva, stavba památníku Vlasovcům, komplikace při obchodních vztazích a další nepřátelské akty českých subjektů, včetně samospráv a nakonev i vlády. Tlak pravicových stran organizovaný z velvyslanectví USA a Velké Britanie se zvyšuje a vláda mu neumí čelit.

Ve středu probíhala schůze Poslanecké sněmovny. ( Resp. 2 schůze 98 a 103). Dopoledne jsme opět projednávali stavební zákon a pokračovala obstrukce Pirátů. Nejdříve hodinovou diskusí o prohřešcích ministra zdravotnictví ve věci majetkových přiznání. V samotné diskusi, přestože byl schválen návrh na omezení řečnické doby na maximálně 2x 10. min. ( Piráti požadovali alespoň 2x 30 minut)  tak zatím byla jejich obstrukce úspěšná, i když si už museli vzít hodinovou přestávku, když neměli další řečníky. Předpokládám, že zákon bude dokončen 26.5. Odpoledne bylo věnováno 2 čtením sociálních zákonů a zákonu o digitální dani, který už měl platit letos a přinést do rozpočtu cca 3 mld Kč, ze zdanění reklamních výkonů na sítích Face booku, Twitteru, ale i na Amazonu a dalších nadnárodních elektronických gigantů. Předpokládám, že 3 čtení bude přijato do konce května, pokud opět na pokyn z velvyslanectví USA nebudou pravicové strany, zejména ODS jednání protahovat a zdržovat.

Ve čtvrtek projednával organizační výbor další 104 schůzi, která má začít 25.5. a bude mít okolo 550 bodů, které jistě neprojednáme, ale boj se soustředil na vyřazení bodů, které mají uzákonit obecné referendum, buď z dílny KSČM nebo SPD. Nakonec 2. čtení a 3. čtení zákona o obecném referendu bylo v programu schůze zachováno a budeme muset bojovat o jeho přednostní projednání. Ješt větší souboj jsem musel svést u návrhu podvýboru pro státní vyznamenání. Podvýbor oragnizačního výboru, vedený mpř. V. Pikalem za Piráty předložil návrh na vyznamenání skupiny bratří Mašínů, kterou do podvýboru přinesl den před skončením lhůty poslanec P. Žáček z ODS. Navrhl jsem speciální hlasování o tomto návrhu, vyřadit tyto osoby ze seznamu, který má být předložen prezidentu republiky a byl jsem úspěšný. Návrh byl přijat a pokud je tam bude chtít P. Žáček znovu zařadit, tak bude muset tento návrh předložit plénu Poslanecké sněmovny. Doufám, že i tady budeme úspěšní a vrahové neprojdou.

V pátek byl VV ÚV KSČM a přijal stanovisko ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinci a prohlášení ke 100 letí od vzniku Komunistického hnutí v naší zemi. Obojí je v sobotních Haló novinách. VV ÚV KSČM se zabýval také případným postupem PK KSČM v PS P ČR, pokud bude vyvoláno hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Vzhledem k tomu, že je dostatek času, usnesením požádal o stanoviska jednotlivé OV a KV KSČM, aby postup strany byl co nejlépe pochopen celou členskou základnou.Dále rozhodl o konání pléna ÚV KSČM na 29.5. a provedl kontrolu přípravy na volby. Ta je plném proudu, když v sobotu byla příprava kandidátů .

Čeká nás velmi tvrdý politický boj, když kromě zlepšující se pandemické situace  se stále zhoršuje mezinárodní situace, zvyšuje se napětí a rozpory kapitalismu se vyostřují tak, že stále více se přibližuje válečný konflikt, který chtějí USA vyvolat cizíma rukama, aby za něj nemusely odpovídat. Největší nebezpečí je zejména na středním východě, ale také ve východní Evropě, např. v oblasti Černého moře.

S pozdravem

                      Čest práci.                                                                                    

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní