Uctění památky 606. výročí upálení M. Jana Husa a zahájení volební kampaně v Táboře

7. 7. 2021

Včera se sešli jihočeští komunisté a jejich příznivci v Táboře v lesoparku Pintovka, aby tradičně uctili výročí upálení mistra Jana Husa a prodloužený víkend využili pro setkání s voliči před volbami do Poslanecké sněmovny.

Všechny přítomné na táborské Pintovce přivítal předseda OV KSČM Tábor Vojtěch Vavera. Toto tradiční každoroční setkání připomíná upálení mistra Jana Husa a jeho odkaz. V letošním roce si jihočeští komunisté zvolili právě tuto akci pro zahájení volební kampaně pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip v úvodním vystoupení nejprve připomněl odkaz mistra Jana jeho citátem: »Pravdou může být jenom to, co je dobrem pro všechny.« Filip zdůraznil, že slova, která Hus již před staletími řekl, stále kopírují události dnešní doby, protože mnohdy dnes bývá pravda překrucována a mnozí ji využívají pouze pro svůj prospěch. Z toho důvodu je potřeba dělat politiku KSČM ve prospěch většiny, ve prospěch těch, kteří se živí poctivou prací svých rukou a hlav, řekl.

Filip hovořil také o současné době, která je nejen pro občany složitá, celosvětově neustále čelíme hrozbám vyvolání válečných konfliktů. Podle předsedy ústředního výboru reálně hrozí, že evropská integrace se evropským byrokratům rozpadne pod rukama. Už při vstupu České republiky do Evropské unie bylo jasné, že si ČR bude muset najít v evropské integraci své místo, ale v současné době vnímá KSČM Evropskou unii jako subjekt, který nerespektuje zájmy jednotlivých států a je patrný obrovský byrokratický rozpor mezi Bruselem a jednotlivými státy.

Dalším tématem, o kterém hovořil, bylo vypovězení toleranční smlouvy vládě ANO a sociální demokracie. Filip vysvětlil, že tento krok byl nevyhnutelný i vzhledem k tomu, že za více než rok vláda nepřipravila žádný stabilizační program, což bylo pro KSČM naprosto nepřijatelné a neodpovídalo to tomu, k čemu se KSČM zavázala svým voličům. Není podle Filipa možné, aby za chyby či kroky, které vláda učinit měla, ale neučinila, platila nakonec ještě vnoučata našich vnoučat. Proto jde KSČM do voleb s heslem Šance na nový začátek.

Poté vystoupila Alena Nohavová, předsedkyně Jč KV KSČM a vedoucí kandidátka v kraji, která hovořila o Janu Husovi. »Hus říkal, že nemusíme souhlasit s názorem jakékoli autority jen proto, že je autoritou danou postavením, ale když je člověk přesvědčen, že má pravdu, má za ni bojovat,« uvedla s tím, že Husovy názory překážely, když se zamýšlel nad tehdejší společností, nad vztahem mezi církví a světským životem, když reagoval na prodej odpustků a prováděl kritiku církve. Hus si všímal také praktického života a provedl reformu českého jazyka. Jak by se asi díval na náš jazyk nyní, zamyslela se Nohavová, kdy »do češtiny se dostávají různá i zkomolená cizí slova, která zaplevelují češtinu?« Hus chtěl, aby se lidé vzdělávali, »a i my jako KSČM chceme, aby náš národ byl vzdělaný, protože se vzdělaným národem nelze manipulovat,« zdůraznila Nohavová.

Setkání pozdravila také předsedkyně Republikové rady Levicových klubů žen Květa Šlahúnková, jež zdůraznila, že letos bude opravdu »velmi horko« během volební kampaně, a to nejenom díky sluneční intenzitě, ale především ve volební kampani v boji o dobrý výsledek. Slíbila, že členky i členové LKŽ se naplno zapojí.

O mizícím vlastenectví promluvila předsedkyně Jč KR Klubu českého pohraničí Jana Kozáková.

Ve druhé části včerejšího odpoledne se představili další kandidáti na jihočeské kandidátce, kteří sdělili své představy o práci pro občany.

Jak už bývá tradicí, odpoledne doprovázela kapela Pepy Lidrala, děti měly možnost užít si hraní a skotačení na dětském hřišti nebo skákacím hradu a svým stánkem se sladkostmi potěšily i táborské členky LKŽ.

šla, vložil bok
halonoviny.pdf 7.7.2021, foto D. Pekař