Luzar: Jestli nás afghánský lid vnímá jako okupanty, tak je naší povinností postarat se o afghánské překladatele a jejich rodiny

30. 7. 2021

Pomůže ČR afgánským tlumočníkům? To bylo téma středeční Devadesátky na České televizi. Hostem byl mj. také místopředseda Poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

"Vláda si musí odpovědět na základní otázku. Vnímá nás afghánský lid jako mírotvůrce, nebo okupanty? Jestli nás afghánský lid vnímá jako mírotvůrce, tak ti, kteří nám pomáhají, jistě po našem odchodu získají dobré pozice v rámci afghánské administrativy, založí nějakého afghánského Člověka v tísni, začnou pomáhat v rámci neziskovek na obnově své země. Jestli nás afghánský lid vnímá jako okupanty, tak samozřejmě oni kolaborovali s okupanty a mají oprávněnou obavu, že mohou být postihováni afghánským lidem. Toto je verze, která je zcela relevantní a pravdivá. Jestliže si připustíme, že my jsme tam byli v roli okupantů, afghánský lid nás teď a ty, kteří nám pomáhali, bude trestat, hrozí jim smrtelné nebezpečí. Je naší povinností se o ně postarat a hlavně o jejich rodiny. To není jeden překladatel. V rámci afghánské rodiny se jedná o širší příbuzenstvo, řekl mj. Luzar.

Více v záznamu https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11412378947-90-ct24/2214110581307...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24 / Devadesátka