Libuše Kolářová: Kandidátky do sněmovních voleb podalo v Jihočeském kraji 18 stran a hnutí

6. 8. 2021

Šestnáctou hodinou v úterý 3. srpna skončila lhůta, do které bylo možné podávat na krajském úřadu kandidátky pro letošní volby do Poslanecké sněmovny. Volby se uskuteční 8. a 9. října. Jak uvedla Alena Karvánková z odboru legislativy a vnitřních věcí krajského úřadu, podáno bylo 18 kandidátek. Je to méně než před čtyřmi lety, kdy krajský úřed registroval 25 kandidátek. A je to méně i s vědomím faktu, že některé minule samostatně kandidující strany jako ODS, Piráti, STAN, lidovci a TOP 09 se spojili do koalic.

Kdo v Jihočeském kraji podal kandidátku?

1. Svoboda a přímá demokracie (SPD)
2. Koalice SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09
3. Česká strana sociálně demokratická
4. Koalice PIRÁTI a STAROSTOVÉ
5. Komunistická strana Čech a Moravy
6. VOLNÝ blok
7. Aliance pro budoucnost
8. ANO 2011
9. PŘÍSAHA – občanské hnutí Roberta Ślachty
10. ALIANCE NÁRODNÍCH SIL
11. Hnutí Prameny
12. Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou - najdete ji na webu www.urza.cz
13. Trikolora Svobodní Soukromníci
14. Strana zelených
15. Moravané
16. Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)
17. Švýcarská demokracie (www.svycarska-demokracie.cz)
18. Otevřeme Česko normálnímu životu

Nyní krajský úřad podané kandidátky přezkoumává, kandidující subjekty je mohou ještě doplňovat nebo měnit na kandidátkách pořadí. Do 20. srpna pak vydá krajský úřad rozhodnutí o registraci kandidátek, případně ty chybné vyřadí. Může také vyřadit jednotlivce z kandidátek, pokud nesplní zákonné náležitosti.

Celorepublikově je podaných kandidátek o třetinu méně než před čtyřmi lety. Letos jde v České republice do voleb 22 stran a hnutí, minule jich bylo 31.

Libuše Kolářová