KSČM k důchodům a důchodovému systému

6. 8. 2021

KSČM požaduje pravidelnou valorizaci důchodů podle skutečného vývoje cen základních životních potřeb. Zachování průběžného financování důchodů, které při adekvátní valorizaci na rozdíl od spoření nepodléhá inflaci. Zajištění dalších zdrojů příjmů do státem zabezpečovaného důchodového systému (určit podíl ze státního rozpočtu na daňovém výnosu). Pravidelný růst životního minima. Maximální možný věk odchodu do starobního důchodu na 65 let. KSČM bude také usilovat o zrušení stropů na odvody na sociální zabezpečení u vysokopříjmových skupin obyvatel. Problém dalšího zdroje pro financování důchodového systému by se z velké části vyřešil např. zdaněním dividend, odtékajících do zahraničí.  KSČM chce také stanovit v penzijním systému základní zajištění seniorů (tzv. minimální důchod) vycházející z minimálního životního standardu důchodců (v dnešním systému odpovídá zvýšení základní výměry důchodu). Celkový důchod by u lidí s nárokem na starobní penzi dosahoval minimálně 40 % průměrné mzdy.

Oddělení pro odborné zázemí a teoreticko-ideovou práci ÚV KSČM
KSČM