Příliš idylická tripartita

19. 1. 2022

Tripartita se sešla poprvé po nástupu nové vlády. Zástupci kabinetu, odborů a zaměstnavatelů spolu jednali o epidemické situaci, o Zelené dohodě pro Evropu a klimatickém balíčku Fit for 55. Řešilo se i testování ve firmách.

Vláda se chystá rozhodnout o vyhlášce, která nařizuje povinné očkování proti koronaviru vybraným profesím a lidem nad 60 let, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Zaměstnavatelé by se povinnému očkování u pracovníků ve zdravotnictví, energetice a dalších oborech kritické infrastruktury nebránili. Podle odborů by očkování mohlo být povinné pro nově přijímané zaměstnance.

»Rozhodli jsme se to zrychlit, aby lidé měli jistotu,« řekl premiér. Poznamenal, že povinné očkování má obecně »spoustu sociálních, legislativních a dalších důsledků«, které je nutné předem vždy promyslet. Podrobnosti k případnému nastavení povinnosti nechtěl Fiala před jednáním kabinetu říct.

Zaměstnavatelé se podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka povinné vakcinaci u zaměstnanců nebrání. Hanák uvedl, že povinné očkování by měli mít zdravotníci, pracovníci energetiky a dalších profesí, které jsou nutné pro zajištění chodu státu a života. »Pomůže to zemi. Každý očkovaný člověk se třemi dávkami je přínosem pro zkrácení omikronu,« řekl Hanák.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by povinnost neměli mít nynější zaměstnanci, ale týkat by se mohla nově přijímaných. »Významná část profesí je už prakticky proočkovaná,« míní Středula.

Jednání se zaměstnavateli a odbory si ministerský předseda pochvaloval: »Jsem rád, že ocenili komunikaci a srozumitelnost opatření. V řadě věcí jsme dospěli ke shodě,« řekl s tím, že vláda získala podporu i při vyjednávání v rámci EU. Obnoví se také porady ekonomických ministrů.

Škrty se dotknou zaměstnanců

»Dobrým signálem je, že vláda chce dodržet to, že bude konzultovat otázky týkající se zaměstnanosti, pandemie i sociální oblasti se sociálními partnery – zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců,« řekl Haló novinám předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska Stanislav Grospič»Na druhé straně má vláda ve svém vládním prohlášení vyjádření, která, jakkoli jsou vágní, nemohou nikoho nechat na pochybách, že se bude opakovat scénář, který jsme zažili v době krize z roku 2008 a dalších let. Škrty se dotknou zaměstnanců.

Vyjádření odborů bylo patrné a nechtělo jít do střetů, které by předznamenaly spory s vládou, očekával bych ze strany ČMKOS větší razanci. Je třeba tvrdě hájit zájmy zaměstnanců a nejít cestou kompromisů a drobných ústupků. To bychom všichni mohli ‚splakat nad výdělkem‘. Jednání bylo plné zdvořilostních frází, ale je třeba hájit práva zaměstnanců. Střet bude velký, vláda má velké ambice, široce definované a vychází z premisy, že těm, kteří mají nadstandardně vysoké příjmy, kteří patří ke strukturám, které jsou navázány na velké vlastníky se jejich práva a benefity nebudou nijak omezovat, a většina škrtů dopadne na zaměstnance, starobní důchodce a mladé lidi,« varoval Grospič.

Další velké téma, které zajímalo jak zaměstnavatele, tak zaměstnance, jsou aktuální výzvy spojené se Zeleným údělem pro Evropu a také taxonomie. Bavili jsme se o současném stavu příprav na Zelený úděl, na to, co má a může Česká republika dělat. V řadě věcí jsme dospěli ke shodě, uvedl Fiala.

Shoda se projevuje i v usnesení, jež zní, že »sociální partneři jednotně deklarují potřebu úpravy podmínek taxonomie, jádra a plynu, tak aby zohlednily reálné možnosti všech členských států a neohrožovaly plnění cílů zelené dohody ze strany České republiky. A nevedly zároveň k negativním dopadům na energetickou bezpečnost a konkurenceschopnost firem v České republice a na sociální oblasti«.

(ng)
ihano