Jaromír Habrnal: Byli jsme před EU, budeme i po ní

15. 2. 2022

Chtíc nechtíc musím reagovat na článek Ladislava Šafránka Ambivalence evropských fondů (HaNo, 3. 2. 2022), neboť na rozdíl od něj jsem zásadním odpůrcem účasti ČR v Evropské unii. Čím více se zvyšuje nespokojenost s EU a sílí hlasy po vystoupení z této totalitní instituce, tím víc slyšíme, jak nám EU pomáhá (viz článek L. Šafránka), jak nutně potřebujeme její dotace, jinak náš národ umře hlady a bídou, když nám nebude »Brusel« pomáhat. Opravdu?

Podívejme se jenom na strohá čísla bez rozkrádání, podvodů celého bruselského aparátu, které už nelze ani spočítat. Z Bruselu máme možnost získat na další období 550 miliard Kč (dle stávajícího kurzu). Krásné číslo. Tyto peníze jsou rozpočtovány v r. 2012 na 8 let. Do Bruselu posíláme ročně asi 40 miliard. Tzn. 8×40 = 320 miliard. V dividendách jde na západ 360 miliard ročně. Nazpět asi 20 miliard. (Potvrdil to Paroubek, coby bývalý předseda vlády). Tudíž na západ jde ročně cca 340 mld. k 20. 2. 2020. Za osm let je to 8×340 mld. = 2720 000 mld.! Tzn., opakuji, že do ČR přichází (z EU) 550 mld. Takže jsme pro ně výhodný zlatý důl. A pak, proč náš dluh stále stoupá?

Je třeba připomenout, že kromě těch cca 40  mld., které posíláme ze státního rozpočtu do rozpočtu EU (informace uniklé za rok 2012, informace následujících roků se »verifikují« – proč asi), neseme některé další náklady. Zde je přehled některých z nich:

1. 6 mld. zaplacených cel v cenách zboží.

2. 19 mld. náklady na kofinancování evropských projektů.

3. 10 mld. na úředníky EU oficiálně (skutečnou cenu obsluhy nikdo přesně nezná, nebo zná, ale tají).

4. 46 mld. na plán EU – do roku 2020, aby 40 % absolventů středních škol mělo VŠ diplom.

5. 10 mld. na biopaliva (k smíchu).

6. 40 mld. na dotování solární a větrné elektřiny (proto je asi tak drahá).

7. 4 mld. na posílení elektrické sítě kvůli závazku, že musíme posílat část elektrické energie zdarma do Rakouska a Německa (to je ještě závazek minulého režimu, který podepsal Gustáv Husák a Bruno Kreisky, neboť jaderné zdroje musí mít bezpečnou zónu 75 km od hranic státu, což nebylo možno dodržet (seismicita, blízké vodní zdroje atd.).  Hlavně, že řvou Temelín STOP!

Je proto jasné, že ČR se snaží udržet v EU stůj co stůj, přestože se stále tvrdí, že na nás prodělávají a peníze od nich tečou k nám. A proto: Byli jsme před EU, budeme i po ní. Nebýt v EU, tak se máme jako prasata v žitě.

Autor: 
Jaromír Habrnal
Zdroj: 
ihano (15.2.2022)