Růžena Domová: Divotvůrce Peksa?

15. 2. 2022

Pan europoslanec Peksa dokáže pobavit. Je vskutku duchaplný, a kdyby mohl, tak už dnes by změnil svět. Je to fyzik, předseda Evropské pirátské strany, občan Litoměřic a bývalý místopředseda českých Pirátů. To »českých« zdůrazňuji, protože je členem i Pirátské strany Německa. Za tu dokonce kandidoval na soupisce českých Pirátů do Evropského parlamentu. Abych dokončila jeho stručné curriculum vitae, musím doplnit, že gymnázium dostudoval v Praze, univerzitu taktéž, jen postgraduální studium dokončuje, či už dokončil v Lipsku. A ještě něco, bydlí v Litoměřicích, kde se však do zastupitelstva nedostal. A… ještě to podstatné – necítí se Čechem, ale Evropanem. Proto se poněkud divím, že své rady okolo energetiky vyslovil česky. Cítím to jako protimluv.

Oč ale šlo v oněch radách, které bylo možné si přečíst na seznam.cz? Prý, podle fyzika, vůdčího poslance Pirátů a Evropana Peksy, se v České republice nevyplatí vyrábět energii. Proto bychom se měli zaměřit na její dovoz. Nechci unavovat množstvím jeho slov, kterými svůj názor obhajuje. Prosvítá z nich »zelená energie«, Green Deal a německý přístup k získávání energie. Chápu to jako stavbu dalších větrníků, pěstování olejnatých plodin na našich polích a co nejvíce fotovoltaik. Hory jako Rakušáci bohužel nemáme, a svázat tudíž potoky mezi alpskými velikány hydroelektrárnami je v našich podmínkách nesmysl, stejně jako využít příboje moře k příbojovým elektrárnám. Atom je tedy podle německého pojetí završen, stejně jako uhlí.

Zmíněné možnosti ovšem nestačí, čistou energií je prý plyn. To má ovšem svůj háček. Plynovody, které by účinně mohly a mohou zásobit Evropu, jdou z Ruska, a co když je Američané uzavřou a pak třeba vyhodí do vzduchu, abychom nebyli na nich závislí? Ona dodávající země je totiž bezpečnostní riziko. Raději tedy svítit doma loučemi a ve fabrikách točit kolem, aby se rozsvítilo Křižíkovo světlo a pomalu rozběhly frézy a soustruhy? Ani auta na elektřinu však nepojedou, do vršku je budeme tlačit a z vršku můžeme nasednout – tak to myslel Evropan Peksa, šéf evropských Pirátů? Jen ropa z Arabského poloostrova dál k nám bude mířit, ale co říkáte »stovce« za litr? Pan Peksa na to mít bude, ale co ten »kanonenfutr« bydlící v panelácích nebo v malých rodinných domcích na vsích? Nikoli v palácích ve stylu »něžné baroko«.

Mikuláš Peksa – zaznamenejme i jeho křestní jméno, vzhledem k jeho názorům má leccos do sebe – nám tedy předhodil svou vizi. Nový svatý Mikuláš! Ten, kterého si připomínáme 6. prosince, tedy biskupa z Myry, jež se dnes nachází v Turecku, byl znám svými zázraky. Proto mu dali predikát Divotvůrce a my dnes v ten den jeho prostřednictvím rozdáváme dárky. A že by jeho pirátský jmenovec uměl také dělat zázraky a třeba jako Ježíš v Káně Galilejské z vody dělat víno, z ničeho vytvářet energii pro nás pro všechny, silně pochybuji.

Autor: 
Růžena DOMOVÁ
Zdroj: 
ihano (15.2.2022)