Chcípající kobyla nejvíce kope, hodnotí konec unipolárního světa a »parazitismu Západu« učitel Marek Adam

15. 7. 2024

Učitel soběslavského gymnázia Marek Adam se stal »hitem« mainstreamových médií před dvěma lety, kdy byl pranýřován za to, že »schvaluje ruskou invazi«. Člen tří mírových spolků a dvou protifašistických organizací na to reagoval slovy, že žádný normální člověk si válku nepřeje, ale zároveň je třeba férově říci, že každá válka si zaslouží objektivní a spravedlivé posouzení svého vzniku. Někdejší člen Aliance národních sil dnes funguje v propagační sekci Krajského volebního štábu při KV KSČM v Českých Budějovicích. A proto jsou hlavním tématem rozhovoru, který vznikal v minulém týdnu, zářijové volby do krajského zastupitelstva v Jihočeském kraji…

Prozraďte, jak bude vypadat kampaň koalice STAČILO! v Jihočeském kraji? A jaký výsledek si přejete?

Domnívám se, že krajské volby budou přeci jen trochu tvrdší oříšek než volby evropské. Evropské volby byly o pár mediálně známých tvářích. Krajské volby musí být o celém týmu. Podle legendární Werichovy písně »Ten umí to a ten zas tohle…« Výsledek si přeji takový, aby se naše jihočeská koalice dostala zpět do krajského zastupitelstva. Potěšil by mě dvouciferný počet procent (ideálně 11 procent), ale jako realistický cíl přijímám výzvu přeskočit laťku 7 procent. Sedmička je moje šťastné číslo. A pod sedmičkou mě také na naší kandidátce najdete. Tak doufám, že magická 7 nám přinese štěstí…

A jak už jsem naznačil, kampaň bude o celém týmu, o všech osobnostech na kandidátce. Propagaci jsme rozhodně nepodcenili a samozřejmě budeme usilovat o to, aby předvolební kampaň byla co možná nejvíc kontaktní. Aby se subjekty KSČM a její partneři stali mluvčími kritických nálad ve společnosti. A aby naše strana našla cestu k lidem a lidé zase k ní. To považuji za úkol zásadní.

K tradiční sestavě při volbách do EP přibyla ve vašem kraji i ČSSD. Uměl byste si představit i širší koalici, například s národoveckými stranami v čele s ANS, jejímž jste býval členem?

Troufám si říci, že příští rok v parlamentních volbách bude muset vzniknout cosi jako Národní fronta 2.0.

A zůstávám do roku 2025 optimistou, i když letošní krajské volby jsou pořád ještě pod vlivem jakýchsi partikulárních zájmů. Příští rok však půjde v naší zemi už opravdu do tuhého.

Prozraďte, co nejvíce trápí občany vašeho kraje? Co bude ústředním tématem voleb?

Zní to možná zvláštně, ale krajské volby vyhrávají drobná témata každodenního života. Vzpomeňme si například na požadavek zrušit třicetikorunové poplatky u lékaře.

Samozřejmě prim budou opět i letos hrát zdravotnictví a školství. Vedle toho jsme také zacílili kampaň i na téma bezpečnosti jihočeských občanů. Odmítáme, aby noha amerického vojáka okupovala vojenský prostor Boletice. Odmítáme rušení pohotovostí, odmítáme kmotrovský lobbing, který se jako stín vleče za vládou ODS. A Martin Kuba je onou tváří a symbolem ODS, i když se mazaně, leč marně snaží to v krajské kampani nedávat znát.

Přiznejte, čekal jste, že v eurovolbách získá STAČILO! dva mandáty? Ani průzkumy tomu nenasvědčovaly…

Jak praví klasik, sice jsem takový výsledek nečekal, ale přesto – doufal jsem v něj! Je to znamení zrodu nové doby. Předzvěst návratu KSČM do první ligy naší politiky. Záleží teď jen na tom, jací lidé budou v té straně »hnacím motorem«.

Pocházíte z husitského kraje. O Janu Husovi jste v rámci uplynulého státního svátku napsal poměrně detailní analýzu, kterou otiskl iportaL24.cz. Nicméně, když budeme stručnější, co považujete za největší odkaz Mistra Jana směrem k dnešní neklidné době?

Že i v dnešní době jsou někteří lidé v naší zemi souzeni a někteří dokonce i zavíráni do vězení kvůli svému názoru, svému přesvědčení. A že lidsky kvalitní občané jsou za svou Pravdu vyhazováni z práce.

Takovým soudobým, personifikovaným mistrem Janem, je pro mě například paní učitelka Martina Bednářová. Tu chtěli dokonce soudit za zločin proti míru! Chápete to CHUCPE??! Paní učitelka Bednářová pro mě už navždy zůstane symbolem bezbranné oběti dnešní novodobé inkvizice TOP 09. Kdo tyto spáchané křivdy jednou napraví? Kdo jiný, když ne my??! 

Jedním z našich nejčtenějších textů letošního roku byl jeden ze Soběslavi – asi tušíte jaký. O tom, jak radní města Soběslav Michal Pánek na poslední chvíli zakázal prvomájové oslavy s opékáním špekáčků spojené s dětskými soutěžemi o ceny v areálu TJ Spartak. Co si o tom zpětně myslíte?

Na této kauze se vesměs promíchalo všechno to prohnilé v naší »posametové« společnosti. A soběslavská kauza rovněž v celé nahotě ukázala, že maloměšťácká omezenost kombinovaná s primitivním antikomunismem a s krypto fašistickým chováním nedává naší polistopadové společnosti právě lichotivou vizitku.

Nejhorší na tom všem představuje ten fakt, že se jedná o útok na emancipaci lidské důstojnosti, protože První máj (ať se to komu líbí nebo ne) symbolizuje svátek těch, kteří coby pokrokoví lidé položili své životy za to, aby se nám všem žilo lépe a důstojněji. To si ovšem asi někteří »funkcionáři města« ve své sebestřednosti a pýše nějak zapomněli uvědomit.

Kde je na příslušníky určité skupiny lidí nahlíženo jako na »cílený objekt nenávisti«, tam hovoříme nejen o diskriminaci, ale přímo již také o fašizoidním způsobu jednání. A hlavně nechápu, proč zákazem té akce bylo nejvíc ublíženo zrovna dětem, které si tak ani nemohly opéct špekáček na ohníčku.

A víte, co se mi na tom celém hrubě nelíbilo? Že naše zastupitelka Katka Jirousová – zvolená za širší platformu Pro Soběslav – byla některými jedinci doslova tlačena k tomu, aby před zastupiteli »jako že sama popřela svůj vztah ke komunistické straně«. Došlo tak k bezprecedentnímu útoku nejen na její osobní čest, ale především se takovéto způsoby hrubě dotýkají cti celé její rodiny, jejích předků, kteří pro levicovou ideu žili a dýchali. Pánkův nehorázný atak patří snad jedině někam do protektorátní historie…

Dovolím si i mezinárodní přesah našeho rozhovoru. V době, kdy ho děláme, se ve Washingtonu koná summit NATO, jehož se účastní i český prezident. Je NATO zárukou naší bezpečnosti a světového míru?

Doufám, že svou otázku míníte jen jako špatný vtip. NATO a zárukou míru? Nonsens! Vždyť NATO s vedoucí úlohou amerických jestřábů je zodpovědné za mnohé válčení a vraždění na mnoha místech světa. Už tři čtvrtě století. Nemělo náhodou NATO zaniknout společně s rozpuštěním Varšavské smlouvy, jak nám kdosi tvrdil?! Samozřejmě v činnosti amerických ambasád spatřujeme hlavně »barevné revoluce« za kořistnické zájmy imperialismu.

Naštěstí unipolární svět minulosti právě končí a střídá jej multipolární pojetí, které dává naději na spravedlivější světové uspořádání. Parazitismu Západu už zvoní hrana! A jak se všeobecně praví, »chcípající kobyla teď nejvíce kope«.

A ještě jeden mezinárodní přesah – v té samé době, co spolu hovoříme, se poprvé po atentátu zúčastnil jednání slovenské vlády Robert Fico. Co si o útoku myslíte? Je jasné, kdo střílel, ale kdo a čím ho způsobil? A co si myslet o slovech politologa Radka Štefančíka, že se Robert Fico vrátil zpět »plný nenávisti«?

Začnu s vaším dovolením od konce. Osobně jsem Robertu Ficovi moc nevěřil jeho smířlivá slova pronesená směrem k atentátníkovi. Vnímal jsem je jako nešťastně zvolenou pózu. Takové činy se prostě a jednoduše neodpouštějí! Kdo atentát způsobil? Viník je veřejně znám. Kteří ti všichni ale »zatápěli pod kotlem«, můžeme pouze spekulovat. Stejně budeme ve finále považováni za konspirátory!

Je to vlastně podobné jako s tím zmařeným soběslavským Prvním májem – prostě ta fašizace a nenávist ve společnosti plodí další a další zlo. A to zlo se té společnosti jednou vrátí zpět jako bumerang. Některá média vyloženě podněcují k otevřené nenávisti vůči určité skupině obyvatel, vůči lidem s určitým světonázorem. Nežijeme ve skutečné demokracii, nýbrž v informační válce a v diktatuře mainstreamových médií.

Nejhorší je, že to nakonec – stejně jako v případě toho zakázaného Prvního máje v Soběslavi – v budoucnu odskáčou právě naše děti. Ta nenávist na Slovensku, jež například zaznívala vůči voličům SMERu z úst paní Vašáryové, to bylo už »do nebe volající«. Obviňovat z nenávisti její oběť, tedy Roberta Fica, je pro mě osobně nehorázné překroucení příčin a následků. A vadí mi i zlehčování toho atentátu. Jakési bagatelizování celé té věci.

Podívejte se, jakou toxickou nenávist kolem sebe vypouští řeporyjský starosta Pavel Novotný, »reprezentant« ODS. A ten nečelí obviněním jako paní učitelka Bednářová, která se »provinila« jen tím, že používala kritické myšlení a snažila se věci vnímat objektivně.

To nám chce Martin Kuba tady na jihu čech namluvit, že právě on s touto »řeporyjskou« ODS nemá jako že pranic společného??!

No to tedy upřímně »Sorry jako!«. Teď jsem si vypůjčil bonmot od naší konkurence (smích).

Pro mě osobně už právě teď nazrál nejvyšší čas říci tomu »svinčíku« jasné a definitivní STAČILO!

Autor: 
Petr Kojzar
Zdroj: 
iportal.24