Brilantní manévr Saudské Arábie a Číny ve prospěch Ruska vyděsil Německo...

18. 7. 2024

Německo včera lakonicky ohlásilo, že redukuje svoji pomoc Ukrajině o 50%, a jako důvod pro toto rozhodnutí uvedlo naléhavou potřebu takto ušetřené miliardy EUR investovat do své vlastní budoucnosti a pro udržení konkurenceschopnosti německého hospodářství. Co německá vláda pochopila, česká vláda profesora Fialy stále nechápe. A Fiala má přitom k dispozici nejnovější ekonomická data, a ta jasně říkají, stop pomoci Ukrajině, nebo to s českým hospodářstvím špatně dopadne.

Fiala se včera nadšeně chlubil Čechům, že jim postaví v Dukovanech jeden blok jaderné elektrárny o výkonu 1.15 GW za skvělou cenu 200 miliard CZK,  a to se prý skvěle vyplatí! Co na to říci? Včera k Fialově smůle Peking a Rijád oznámili, že společně v arabské poušti postaví solární elektrárnu o výkonu 10GW za konečnou cenu 23 miliard CZK. Pouhé porovnání ceny výstavby výkonu 1GW elektřiny v ČR 174 miliard, a v Saudské Arábii 2.3 miliardy CZK, musí vzbudit u každého hrůzu. A kdyby náhodu ne, Číňané a Saúdové uzavřeli včera i další kontrakty. Postaví za 46 miliard CZK v Rijádu továrnu, která bude ročně vyrábět solární panely s kapacitou výkonu 20GW, a bateriové úložiště na skladování denní solární elektřiny pro noční použití s kapacitou 7.6 GW. 

Zatím co v ČR (zdroj) i v Německu (zdroj) továrny na solární systémy propouštějí a zavírají, protože nemají ve světě odbyt, Číňané a Arabové dramaticky zvyšují počty zaměstnanců i výrobu, protože svět je hladový po jejich solárních panelech. Proč, tomu tak je? Protože evropská produkce je nekonkurenceschopná, kvůli drahým energiím, bruselským poplatkům, nákladům na válečnou podporu Ukrajiny, a díky platbám přemnoženému úřednictvu. A nikdo ve světě si už nehodlá předražené evropské zboží kupovat. 

Je tomu sotva pár dní, kdy Saúdové sestřelili plán USA a EU zabavit Putinovi zadržovaných 300 miliard USD, a dát je Ukrajině, pohrůžkou, že se zbaví všech evropských dluhopisů a přestanou EU půjčovat. A včera už přišla pro evropské i americké bankéře další jobovka. Saudské veřejné a polostátní fondy následovaly energetický gigant Aramco a vstoupily na čínské burzy, a začaly na nich nabízet své investiční příležitosti. Jen za první den utržily 673,6 milionu dolarů. A Číňané zářili spokojeností, protože se jim podařilo přitáhnout arabské akcie a investiční papíry na své burzy, a další krok k oslabení moci dolaru tak byl úspěšně vykonán. Dividendy z arabských investic budou vítaným přilepšením letošních žní čínských investorů. Čínská ekonomika letos roste podle včerejších revidovaných přepočtů MMF opět raketovým tempem 5% ročně. (Německo 0.2%, Rusko 3.2%, USA 2.6%, Indie 7%.) Pravidelná hlášení českých médií o blížícím se brzkém krachu čínské ekonomiky tak ústředí globalistů MMF Washington včera nejen nepotvrdilo, ale rovnou i vyvrátilo.

Evropa si nemůže dovolit čínsko-arabské ekonomické manévry ignorovat, jinak se její konkurenceschopnost propadne. Je třeba soustředit všechny zdroje na modernizaci ekonomiky. A to znamená okamžitě přestat vyhazovat stovky miliard za zbytečné válčení na Ukrajině. Rychle obnovit ekonomické vztahy s Ruskem, ještě dřív než čínské výrobky zdomácní v Rusku natolik, že bude ztracena komparativní výhoda evropského průmyslu spočívající ve skutečnosti, že Rusové jsou zvyklí používat evropské výrobky, zejména stroje a technologie, a jejich průmysl je na nich založen, a je tak levnější a jednodušší pokračovat v jejich nákupu, než se přeorientovávat na čínskou produkci. A na oplátku ruské energie a suroviny umožní Evropě opět zlevnit svou výrobu, a ušetřené výdaje tak bude možné investovat do modernizace. 

Svět se vyvíjí rychle. Včera Fiala najal Jižní Korejce, aby Čechům na Moravě postavili jaderné bloky. Ty Korejce, kteří ještě v sedmdesátých letech byli proti nám beznadějně zaostalí, a jejichž první auta Daewoo dovážená po revoluci na český trh byla mírně řečeno poněkud úsměvná. Dnes jsme ovšem pozadu my, a jsme rádi, že nám Korejci dali dobrou cenu na stavbu jaderné elektrárny. Leč brzy nastane doba, že budeme zpoždění i proti Saudským Arabům, a dalším národům Afriky, protože náš rozvoj drtí důsledky nesmyslné bruselské regulace a zpoplatnění všeho myslitelného. 

Německá vláda si už uvědomila, že jí nezbývá, aby i v budoucnu udržela vysokou výkonnost německé ekonomiky i vysoké německé platy, než začít šetřit na nedůležitých a zbytečných státních výdajích a soustředit ušetřené zdroje po čínském i arabském vzoru na investice do moderního průmyslu a technologií. Naše náklady na Ukrajinské válčení tak podle německé vlády ohrožují naši budoucnost mnohonásobně více, než čistě hypotetická hrozba, že uvážlivý a pragmatický Putin náhle zešílí, a napadne Evropu, jak iracionálně všude šíří fialová média i politici. Němci ve svém zdůvodnění omezení podpory Ukrajiny jednoznačně deklarovali, že tempo státního zadlužování Německa vyšší než 0.35% HDP ročně by platbami za úroky ohrožovalo německou budoucnost. Fiala zadlužuje ČR nevídaným tempem 3.7% HDP ročně, jen aby měl na své ukrajinské hrátky a bruselské panáčkování. A z nějakého těžko pochopitelného důvodu není s to ve své profesorské  hlavě pochopit, proč se ekonomicky zdatní Němci, aby neztratili vysokou výkonnost své ekonomiky, odmítají zadlužovat i tempem desetkrát menším než Češi.  

Řada mailů, které jsem v poslední dnech dostal, se týká údajných rozbrojů mezi Ruskem a Čínou, které mají spočívat v nejnovější čínské snaze domluvit se za Putinovými zády se Západem proti Rusku. V dnešní analýze jsem se proto pokusil ukázat, že realita je přesně opačná. Čína svou ekonomickou silou, kterou exportuje do Asie, Afriky i Jižní Ameriky, resetuje všechny snahy Západu sankcemi ekonomicky zadávit Rusko. A navíc prudký rozvoj ekonomiky v těchto regionech, který v nich čínské investice vyvolávají, způsobuje zaostávání výkonnosti ekonomik USA, EU, Japonska i Kanady vzhledem k výkonnosti ekonomik zbytku světa. Čína a země BRICS tak na západní země vlastně vyvolávají tentýž tlak, který měly západní sankce vyvolat na Rusko, jen opačným způsobem.  Čína, Indie a Saudská Arábie tak de facto obrátily protiruské sankce naruby, a ty se jako bumerang najedenou obrátily proti svým strůjcům, a nutí je přestat podporovat válku Ukrajiny proti Rusku. A v důsledku tak přestat Rusko sankcionovat. Aby zejména EU závislá z konkurenčních důvodů na dovozu levných ruských surovin a energií tomuto tlaku odolala, nezbývá jí nakonec nic jiného, než se vrátit ve obchodních vztazích ke Status Quo Ante. A to znamená přijmout Putinovo vítězství, a vyjednat co nejlepší podmínky pro další existenci zmenšené Ukrajiny. Čína tak svou ekonomickou expanzí na tradiční trhy EU působí v intencích Putinova válečného plánu možná ještě s větší razancí než ruská vojska stojící  těsně před Kyjevem. Pokud k dnešní analýze máte další dotazy, nebo nápady, napište mi. Téma je to však natolik komplikované a složité, že by vydalo na celou knihu. Mějte se skvěle a užívejte si krásné dovolené, Vám přeji. A jdu se s chutí svalit do postele. 

Autor: 
Michael Svatoš
Zdroj: 
https://www.michalapetr.com/