Mám jen jeden kabát a nepřevléknu ho jako prezident Pavel, řekl ke své kandidatuře do Senátu Filip

19. 7. 2024

Někdejší první místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip bude v září v českobudějovickém obvodu kandidovat do Senátu. Potvrdil to již dříve serveru novinky.cz, pro iportaL24.cz rozebral důvody své kandidatury i to, proč nejde do boje o křeslo v horní komoře parlamentu pod značkou STAČILO!.

»V českobudějovickém obvodu se o politický návrat snaží někdejší předseda komunistů Vojtěch Filip. Kandidovat bude za KSČM, nikoliv za méně historicky zatíženou značku STAČILO!, která vynesla do europarlamentu jeho nástupkyni Kateřinu Konečnou. ‚Myslím svou kandidaturu vážně, chci uspět,‘« napsaly Novinky.

Filip pro iportaL24.cz reagoval na to, »zda se cítí historicky zatížen značkou KSČM?« »Necítím. KSČM není historicky zatížená značka, od vzniku KSČM v roce 1990 se stačily zatížit úplně jiné značky, např. ODS, KDU ČSL, TOP 09, STAN a další, spojené s podivnými privatizacemi, neoprávněnými restitucemi, korupcí, slouhovstvím cizím zájmům, až po likvidaci aktiv státu. Naopak. Obrazně řečeno – doma ve skříni jsem měl vždycky pouze jeden kabát,« ujistil Filip.

Vzniku STAČILO! rozumí, podle něj to byl logický krok, který navazoval na vznik SPaS (Spojenectví práce a Solidarity) z roku 2010 a navíc se ukázal jako efektivní. »Já kandiduji za KSČM, jsem jejím členem, to je suverénní součást STAČILO! a věřím, že mne subjekty v této koalici podpoří,« vyzval Filip.

V evropských volbách získala koalice KSČM, Spojených demokratů – sdružení nezávislých a České strany národně sociální dva mandáty. Kromě Konečné se do Evropského parlamentu dostal i právník Ondřej Dostál, nominovaný SD-SN. Navíc pod značkou STAČILO! jde spolu s ostatními subjekty do krajských voleb v sedmi krajích i ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie.

Filip se pro iportaL24.cz především zamyslel nad převlékáním kabátů a kariérismem. »Nikomu do svědomí sahat nemíním, ale znovu opakuji – zatíženi by se po listopadu 1989 měli cítit všichni ti, kteří mají doma šatní skříň s mnoha kabáty tak, jak se snažili utéct od své odpovědnosti. Ještě v době, kdy jsem byl politicky plně aktivní, jsem se mnohokrát zamýšlel nad tím, proč tolika lidem tak moc vadí ten můj jeden kabát a naopak – že jim nevadí ti, kteří mají kabátů vícero, často na každý den v týdnu jiný. Proto jsme také předkládali zákon o ztrátě mandátu, když někdo chtěl z pohnutek nízkých utéci od své odpovědnosti. To se žel nepodařilo prosadit, přeběhlíků a kariéristů je hodně,« uvedl expředseda KSČM.

Učebnicovým příkladem převlékače kabátů je podle Filipa prezident Petr Pavel. »Samozřejmě ani zdaleka nehovořím jen o těch, kteří se převlékli po listopadu 1989. Když začneme od vrchu, tak učebnicovým příkladem tohoto je pan prezident. Jemu postačilo, že se veřejně kál, ‚přiznal‘ se k chybě a směle vyrazil na Hrad. On obdivován davem, já a desetitisíce spolustraníků, týmž davem proklínáni jako komunisté. A to jsem nebyl za minulého režimu ani zdaleka v tak privilegovaném postavení (resp. nebyl jsem vůbec v žádném takovém) jako on, ač jsem skoro o sedm let starší. Sice nevím, jak pan prezident, a je mi to jedno, ale já jsem na ten svůj jeden jediný kabát hrdý,« připojil Filip s dodatkem, že více se již k této otázce vyjadřovat nehodlá. »Mám k diskusi mnohem závažnější témata, která bezprostředně souvisí jak s přítomností, tak zejména budoucností České republiky,« dodal.

Volby, které obmění jednu třetinu Senátu, se budou letos konat v pátek a v sobotu 20. a 21. září. Za plenty a k urnám se zároveň půjde ve 13 krajích, do Zastupitelstva hlavního města Prahy se volí souběžně s obecními volbami, které připadají na rok 2026.

Autor: 
pk, foto: portaL24.cz/Marcela Špičková
Zdroj: 
iportal.24