Modlitba za pravdu

21. 7. 2024

Poslouchám srbského prezidenta Vučiče, maďarského premiéra Orbána, slyším slova slovenského premiéra Fica a mnoha a mnoha dalších. Všichni mají mnohem více informací než běžný občan, ale všichni upozorňují na nebezpečí konfliktu a všichni chtějí jednat o míru.

Copak jste vy, vládnoucí politici u nás i ve světě hluší a slepí. Stojí vám ten pocit nadřazenosti a mamonu za vaše pokřivené svědomí? A co vy, „neviditelní“ poslanci pětikoalice? I vy půjdete ke zpovědi a myslíte si, že pak budete čistí jako tabula rasa?

Připomeňme si od Karla Čapka „Modlitbu za pravdu“: „Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dnešní svět toho nejhoršího: lži. Lži, která podpírá a připravuje násilí a učí lidi se nenávidět navzájem. Lži, která otravuje národy a vykopává mezi nimi propasti, jež se snad ani za desítky let nevyrovnají. Bože, jak bude vypadat, jak se bude vyvíjet Evropa obluzená tolika nenávistnými lžemi. Jak bude možné soužití mezi lidmi a národy, je-li mezi ně vrženo tolik urážek, tolik opovržení a vzteků! … Za každou lží jde úklad a násilí, každá lež je útok na bezpečí světa. …“

Modlitbu uveřejnil Karel Čapek  25.září 1938 před Mnichovem. Tři měsíce  po zveřejnění, uštvaný a utrápený, zemřel. I po 85 letech jsou jeho slova nadčasová.

Mnoho z nás to cítí a ví, ale nějak se snaží své podvědomí zatlačit, to nemůže být pravda. Už v Mnichově vznikla při NATO 5G aliance ,  která má, kromě jiného,  pomocí umělé inteligence vám infikovat jediný správný názor, jediné správné myšlení.

V „Bílé nemoci“ pan Čapek píše „mír je lepší než válka“, nebo „ ve válce nezáleží na poctivé hře“.

Co dělat? Aspoň to málo. Proto vás zvu jménem svým, ale především jménem organizátorů, kterým chci upřímně poděkovat, na Mírovou demonstraci do Českých Budějovic. Uskuteční se 16. září v 16.00h na Lannově třídě. Průvod s Kateřinou Konečnou  vyjde směrem z Lannovy třídy na budějovické náměstí, kde budou vystupovat i kandidáti do Zastupitelstva Jihočeského kraje.

Video: 
Autor: 
Mgr. Vítězslava Baborová
Zdroj: 
Vlastní