Tomeš Vytiska: Jak hospodaří hejtmanství Jihočeského kraje?

23. 8. 2024

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba se opakovaně ve veřejném prostoru vyjadřuje, jak jím řízený Jihočeský  kraj efektivně hospodaří s veřejnými prostředky, které má od občanů svěřené. Především je třeba konstatovat, že kraje tedy i Jihočeský neřídí pouze hejtman, ale  rada kraje.

V poslední době se ale ukazuje, že skutečnost se od rétoriky značně liší a to přesto, že  současná politická garnitura  ovládající Jihočeský kraj dává najevo svou jistotu , že povede kraj i po nadcházejících volbách .    Přitom skutečnost je jiná.

Příkladem může být  Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec . Tato organizace úspěšně fungovala od roku 1991, tj. více než 33 let. Po změně v jejím vedení tato organizace  krajem zřízená a řízená v posledních letech vedla a vede soudní spory, která stály Jihočeský kraj zbytečně minimálně 4 miliony korun a to ještě zřejmě není konečná částka.

Ve stejné organizaci probíhá   výstavba nového Domova seniorů Bobelovka, v Jindřichově Hradci , jehož výstavbu financuje Jihočeský kraj a , který je  úzce svázán se stejnou organizací – Centrem sociálních služeb Jindřichův Hradec. Náklady na tuto stavbu, kterou aktuálně dokončuje sdružení firem v čele s Metrostavem DIZ, dceřinou firmou nechvalně proslulého Metrostavu, který byl opakovaně vyšetřován pro uplácení v souvislosti s veřejnými zakázkami, jsou neuvěřitelné. Náklady na jedno lůžko jsou dle dostupných zdrojů téměř 6 mil. Kč, celá stavba s kapacitou 94 lůžek má stát 531 mil. Kč. Pro srovnání lze uvést stavbu Domova seniorů Dačice, která byla realizována za předchozího vedení Jihočeského kraje v roce 2018. Tato stavba s kapacitou 73 lůžek a denní stacionář přišla asi na 109 mil. Kč a náklady na jedno lůžko činily necelých 1,5 mil. Kč. Tyto údaje  jsou čerpány z veřejného registru smluv a dalších veřejných zdrojů.

To jsou jen střípky z „efektivního“ hospodaření zajišťovaného současnou politickou reprezentací v radě  Jihočeského kraje pod vedením hejtmana Kuby. Nicméně ve světle výše uvedených údajů  se jeví   tvrzení o  efektivním hospodaření  Jihočeského kraje  spíše zbožným přáním   , než realitou.

Autor: 
JUDr.Tomeš Vytiska, kandidát do Zastupitelstva Jihočeského kraje
Zdroj: 
Vlastní