Neoliberalismus a globalismus nemají potenciál přispívat k úrovni většiny lidí a národa jako celku!

14. 9. 2024

Milí přátelé, spoluobčané,

tak jako máme velmi cenné dědictví v idejích a úsilí Edvarda Beneše, tak máme cenná dědictví řady velkých osobností od středověku do doby nové. 

Vzpomeňme jen několik nejdůležitějších: Mistr Jan Hus, Petr Chelčický, Jan Amos Komenský, Josef Dobrovský, František Palacký, Karel Havlíček Borovský, Tomáš Garrigue Masaryk a stovky dalších osobností, pro něž úcta a láska k vlastnímu národu byla tou nejsilnější inspirativní silou pro usilovnou práci pro jeho úroveň kulturní, politickou, sociální a mravní. 

Jejich ideje a práce přinesly obdivuhodné pozitivní výsledky, stále cenné a inspirativní... 

Problém je, že v posledních desetiletích jejich inspirativní potenciál je zanedbáván, dokonce potlačován v zájmu neoliberalismu, globalismu, které nemají potenciál přispívat k úrovni většiny lidí a národa jako celku. 

Návrat k tradičně ověřeným ideálům a metodám práce v politice, kultuře i vzdělávání je naší nejspolehlivější nadějí a cestou na nápravu věcí veřejných ve prospěch naší úrovně individuální i národní. 

Upněme se společně naší myslí, emocemi i srdcem na toto úsilí! 

Marie NEUDORFLOVÁ, historička a vlastenka - Projev k dnešku, přednesený u hrobu Dr. Edvarda Beneše v Sezimově Ústí (září 2024)

Fotogalerie

Autor: 
Marie NEUDORFLOVÁ, historička a vlastenka -
Zdroj: 
Vlastní