Ransdorfova knihovna zahájila činnost

16. 2. 2017

Vzdělávací centrum a knihovna Miloslava Ransdorfa zahájily ve středu svou činnost. Postupně bude veřejnosti ke studiu zpřístupněno na 50 000 svazků, které marxistický filozof, historik, spisovatel a politik KSČM shromáždil za svůj život. Zemřel loni 22. ledna.

U příležitosti otevření této instituce se v den, kdy by se Miloslav Ransdorf dožil 64 let, uskutečnila v jejích prostorách tisková konference, které předcházelo první zasedání zakládajících členů spolku. Spolek je subjektem, jenž centrum a knihovnu provozuje.

Sedmičlennou správní radu tvoří ekonomka docentka Ilona Švihlíková, politolog Zdeněk Zbořil, politikova dcera Aneta Ransdorfová, výkonná ředitelka centra Helena Suchá, Jiří Malínský z Masarykovy demokratické akademie, spisovatelka Lenka Procházková a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Vedle toho bude působit vědecká rada, jejímž předsedou je místopředseda ÚV KSČM Josef Skála. »Bude to kolektiv osobností, které mají vztah k Miloslavu Ransdorfovi a jeho dílu a dohromady ovládají mnoho cizích jazyků. Mezi 50 000 tituly jsou totiž knihy v patnácti jazycích,« vysvětlil Skála. Vědecká rada bude vyvíjet reálnou činnost nad rámec půjčování knih, půjde o diskuse k aktuálním tématům, precizování programu evropské levice, hledání odpovědí na výzvy současnosti apod.

Předsedkyní zapsaného spolku je Marie Krejčová. Čestnou funkci patrona vzdělávacího centra a knihovny přijal europoslanec Jaromír Kohlíček, jenž bude garantem propojení knihovny s evropskou politikou a Evropským parlamentem, jehož členem byl Ransdorf do svého skonu.

Levicové osobnosti Vzdělávacího centra a knihovny Miloslava Ransdorfa, které se sešly již 30. ledna v pražském Evropském domě (informovali jsme v článku Vznikla Ransdorfova knihovna), budou usilovat o kvalitní levicovou knihovnu, která - jak jsou přesvědčeny - bude konkurovat ostatním knihovnám svého druhu.

Nejprve vše zaevidovat

Čtenáři Ransdorfovy knihovny budou moci zdarma studovat jakoukoli z publikací, včetně Ransdorfových výstřižků, rukopisů, poznámek, příprav na odborné debaty aj. K dispozici budou jeho vystoupení v Poslanecké sněmovně, EP a jinde, i například trilogie knih, které autor nestihl dokončit. Postupně bude za tímto účelem na webových stránkách knihovny www.ransdorfknihovna.cz seznam všeho, co knihovna nabízí ke studiu. Čtenář bude moci prostřednictvím webu požádat o jakýkoli titul, který mu bude zpřístupněn do pražské nebo brněnské studovny. Na požádání bude možné získat kopii či bude obsah naskenován a zaslán zájemci e-mailem. Mnohé knihy jsou totiž unikáty, v Evropě se může nacházet i jen jeden kus, knihy se nebudou půjčovat tzv. domů. Knihovna zůstane jako jeden celek, zdůraznila pro náš list Krejčová.

Svazky se prozatím nacházejí v krabicích a díky práci mnoha dobrovolníků budou postupně evidovány, což je prvořadým úkolem. Práce zabere asi rok. Knihy zůstanou v depozitáři. Instituce také počítá, v souladu se svým posláním, se vzdělávacími akcemi pro veřejnost. »Věříme, že ještě v tomto roce uskutečníme několik setkání, a to třeba i za účasti zahraničních hostů, protože je možné vést debaty prostřednictvím komunikačních prostředků, například Skype,« doplnil v odpovědi našemu listu Skála.

Vítána je každá pomoc

Centrum a knihovna získaly pro pražskou studovnu prostory v ulici Nuselská 39 v Praze-Nuslích. K dispozici je prostorný sál se vším, co studovna vyžaduje. Iniciativou Skály a dalších jeho kolegů jsou tyto prostory v podstatě v bezplatném pronájmu. »Jsem vděčen všem, kteří nám poskytli pomoc při zajištění prostor,« poděkoval Skála.

Činnost instituce bude financována díky sponzorům, darům, grantům, díky spolupráci s dalšími nadacemi. Vítána je pomoc archivační, organizační, badatelská i finanční od všech, kterým není myšlenkové bohatství, jež Ransdorf zanechal, lhostejné. Na webových stránkách je uvedeno číslo účtu, na který možno přispět. »Kromě toho nabízíme další možnost pro lidi, kteří si Míly a jeho myšlenkového odkazu váží. Pokud se budou chtít stát členy Knihovny Miloslava Ransdorfa (tedy spolku, půjčování knih bude bezplatné) se všemi právy, pak za roční členský příspěvek 1000 Kč se mohou přihlásit - vyplněním přihlášky na webových stránkách knihovny. Získají průkaz člena, který je pak opravňuje spolurozhodovat, scházet se, studovat, číst i to, co se nestihlo publikovat…« objasnila Suchá před časem v rozhovoru pro náš list.

Chtějí znát vysvětlení

Nevyjasněna zůstává tzv. švýcarská kauza Miloslava Ransdorfa a okolnosti jeho zatčení. Do hledání pravdy, jak to ve švýcarské bance před více než rokem skutečně bylo, se zapojí i Ransdorfova knihovna. »Prozatím je výsledek hubený,« přiznala politikova manželka Vlasta Ransdorfová na otázku Haló novin, jaké jsou novinky ve vyšetřování. »Ozvali se mi z ministerstva zahraničních věcí a nabídli kontakt na advokáta. Prozatím na tento kontakt čekám,« poznamenala. Odmítla také, že by jí švýcarská prokuratura přiznala odškodné. »Švýcarsko nekomunikuje…« Ransdorfové jde o vysvětlení mnoha dalších nejasností, například proč švýcarská banka volala hned policii, proč byl její manžel zadržen na tři dny, proč mu nebyly poskytnuty všechny jeho léky. »Můj manžel byl občanem České republiky, a nikdo mu nepomohl,« zakončila s hořkostí. Nezájem českých orgánů přisuzuje tomu, že byl její muž »mnohým velmi nepohodlný«.

Obrátili jsme se s žádostí o stanovisko na MZV. »Naše ambasáda v souvislosti se zadržením M. Ransdorfa byla v kontaktu jak s Velvyslanectvím Švýcarské konfederace, tak Státním zastupitelstvím v Curychu a kantonální policií, která byla kompetentní ve věci policejního zadržení, s paní Ransdorfovou bylo MZV opakovaně v kontaktu,« uvedla Irena Valentová z tiskového odboru MZV. Ve stanovisku však není nic o tom, zdali český velvyslanec či konzul pomohl v době, kdy byl europoslanec zatčen.

Fotogalerie

Autor: 
(mh)
Zdroj: 
ihalo.cz (včetně foto)