Svět cítí nebezpečí války

15. 3. 2017

Rozhovor Haló novin s předsedou maďarských komunistů Gyulou Thürmerem (Munkáspárt). »V Maďarsku se nyní sociální demokracie naprosto rozložila, tak jako v ČR. Krajní pravice se lidé bojí, takže věříme v dobrý výsledek«.

Jak se změnila pozice Munkáspártu na politické mapě Maďarska od našeho posledního povídání před dvěma lety?

Naše politická strana Munkáspárt (Maďarská strana pracujících - pozn. red.) za poslední dva roky zesílila. Svět se mění a lidé jsou stále nespokojenější se svým způsobem života. Přibližně 400 tisíc Maďarů pracuje v zemích Evropské unie. Dostali třeba i větší peníze, ale pochopili, že život už dnes není tak dobrý, jak býval. V Maďarsku v současnosti existuje kolem tří milionů lidí, které lze kvalifikovat jako chudé. Lidi se obávají nejistoty. Navíc neexistuje bezpečnost, ani mezinárodní, ani vnitrostátní.

Toto má za následek, že se mezi lidmi stupňuje zájem o maďarskou dělnickou stranu, která pracuje lépe a více než v minulosti. Máme takový systém, že když odstoupí nebo umře nějaký starosta, tak se koná samozřejmě nová volba starosty. Máme takových případů nyní opravdu hodně. Minulý rok se naše strana zúčastnila těchto voleb asi ve stovce městeček, ale i větších měst, například v Dunajvároši, který má 60 tisíc obyvatel. Byla města, kde jsme dostali i čtyři procenta hlasů. To dokazuje, že jsme se naučili politicky lépe pracovat a lidé nás vnímají.

Naše strana má autoritu i v rámci mezinárodní politiky. Svět pozorně sleduje vývoj ve střední Evropě, v Maďarsku a podobně. Není důležité jen to, jak reagují premiéři jednotlivých zemí, ale i jak reaguje na vývoj naše strana. Příští rok budou parlamentní volby v Maďarsku, máme 106 jednotlivých volebních obvodů. Chceme, aby se ve všech volebních obvodech objevili naši kandidáti. Aby bylo vidět rudou vlajku u těchto voleb.

Myslíte, že je reálná šance, aby se Munkáspárt dostal někdy do maďarského zákonodárného sboru?

Každé fotbalové mužstvo jde do zápasu s tím, aby vyhrálo. Nálady lidí se však ovlivňují těžce, média nejsou na naší straně. Určitě podstatně více lidí bude však pro nás hlasovat než před léty. Toto bude potvrzení toho, že lidé jsou unaveni z tradičních politických stran. V Maďarsku se nyní sociální demokracie naprosto rozložila. Krajní pravice se lidé bojí, takže věříme v dobrý výsledek.

Jak hodnotíte Orbánovu politiku posledních let obecně a jak konkrétně jeho přístup k migrační krizi? Situace s nelegální migrací je sice objektivně vážná, ale dá se podle vás řešit stavěním zdí? Nebyly by lepší pozitivní příklady - stavět mosty?

Naše strana měla od počátku zmíněného problému takový názor, že krize migrantů není samovolná, vymyslely ji USA. Dnes je evidentní, že kdyby nebyl zabit Kaddáfí v Libyi a kdyby nebyla válka v Sýrii, tak se migranti zkrátka nepohnou z místa. Někdo měl zájem na tom, aby byla EU oslabená. Kdo tvrdí, že migranti nejsou problémem pro EU, tak lže. Je třeba se o migranty postarat, nejenom je nasytit, ale také jim tady dát práci. Rozumím tomu tak, že bohaté Německo může přijmout několik set tisíc migrantů, lidsky jsme solidární s migranty, ale dá se to realizovat jen v určitých, a to regulovaných rámcích. Hranice států se prostě musí bránit. Tvrdím, že problémy se musí řešit na místě konfliktu.

Víte, sociální demokraté a liberálové u nás měli přání, aby do Maďarska přišli migranti. S tím nesouhlasíme. Já se domnívám, že nakonec se i celá EU pohne tím směrem, jak to navrhovala Orbánova vláda, totiž že je třeba uzavřít hranice a regulovaným způsobem pouštět některé z migrantů. Nejdůležitější je, aby v Libyi a Sýrii byl mír. Krizi migrantů chápeme ve straně také jako krizi evropského kapitalismu.

Jak se dívá Munkáspárt na osobu Donalda Trumpa, na jeho chování během předvolební kampaně, v mezidobí po zvolení prezidentem, resp. pak na první kroky po inauguraci? Lze mu věřit slova o sblížení s Ruskem, když se obklopil převážně ostře protiruskými poradci a za šéfa CIA jmenoval Mikea Pompea, jenž hodlá popravit chráněnce Moskvy Edwarda Snowdena?

V časech socialismu Němci vyrobili auto s názvem Trabant. V Americe byl tehdy prezident, který se jmenoval Ford. Tehdy mezi lidmi kolovala hádanka o tom, kdy že se Maďaři budou mít dobře? Až všichni Maďaři budou moci cestovat autem značky Ford a v Americe se prezident bude jmenovat podobně jako ono lidové vozítko Trabant.

Ale teď vážně. USA jsou kapitalistickou zemí a střediskem imperialismu. Prezident Trump je ztělesněním amerického kapitalismu. Jeho cílem je posílení amerického kapitalismu a posílení mezinárodního kapitalistického systému. Určitě nastanou změny, období liberalismu skončí a USA se nebudou starat o ostatní státy. NATO však zůstane a ještě posilní, bude se stále tvrdě vystupovat proti Číně. Trumpova politika posilní myšlenku národních států.

S Ruskem Orbánova vláda udržuje pozitivní vztahy, stejně jako třeba český prezident Zeman. Na stole je jaderná dohoda Maďarska s Ruskem, jak se na ni díváte?

Něco se musí stát, protože, podle mého názoru, svět stojí na kraji válečného konfliktu. Situace je podobná jako v roce 1914. Rusko se vyvíjí rychleji než Evropská unie, která je v krizi. Což nevyřeší její případné rozšíření směrem na východ. Země Visegrádu také posilnily a tyto zájmy v EU do sebe narazily. Turecko se také rozvíjí více než EU, a instituty EU nejsou schopny řešit problémy, které z toho vycházejí. Kapitalismus dobře ví, že válečný konflikt bude mít špatný konec. Dvě velké války již byly, po první byla VŘSR a po druhé vznikla světová socialistická soustava. V dnešním světě je tak velká míra nespravedlnosti, že se lidé vzbouří. Osm nejbohatších lidí světa má tolik majetku jako čtyři miliardy lidí. V Maďarsku má dvacet bohatých lidí tolik peněz, kolik má pět milionů obyvatel Maďarska. Toto vybuchne. Já ale věřím, že Trump i Putin jsou moudří lidé a oba pracují na tom, aby válka nebyla. Jestli se to podaří, zůstává otázkou.

Jaké jsou hlavní priority vaší strany pro nejbližší léta a jaké z hlediska vzdálenější budoucnosti? Existuje v Maďarsku ještě vůbec uvědomělá pracující třída/dělnictvo? Například v Polsku lidé volí Kaczyňského ultrakonzervativní PiS i díky tomu, že ta vykradla v předvolební kampani řadu levicových témat, takže v Sejmu není vůbec žádná levice. Podobný scénář jsme viděli u Trumpa, v ČR levicová témata nastoluje pravicové hnutí vicepremiéra Babiše. Nehrozí něco podobného i v Maďarsku?

Musím říci, že se dělníci u nás začínají probouzet, dělnická třída samozřejmě existuje v Maďarsku, ale část dělníků pracuje u zahraničních firem, část u domácích, část v zahraničí a je tedy roztříštěná. Lidé vědí, že platy jsou malé. Kdo si chce práci najít, nalezne ji. Máme ale část obyvatel, kteří 27 let nepracují, a nebudeme schopni je naučit pracovat. Jedná se jednak o Romy, a částečně jsou to zaostalé vesnice. I odbory se začínají obracet směrem k naší straně, už začínáme spolu jednat, ale celkově se dělnická třída u nás neprobudila. My pro ně chceme vyšší platy, bezpečnost v práci a podobně.

Před 27 lety nastaly politické změny v Maďarsku a poté se rozmohla práce takzvaně na černo, mnoho lidí pracovalo za minimální mzdu, kterou jim podnikatel vyplácel na ruku. Když šli tito lidé do důchodu, tak samozřejmě jsou poškození a mají velmi malé důchody z tohoto důvodu, například i kolem tří tisíc korun, a z toho se samozřejmě žít nedá. Toto se musí napravit.

Maďaři zkrátka začínají přicházet na to, že jsou chudí proto, že jiní jsou příliš bohatí. Tuto úměru je třeba změnit.

Na co dále kladete důraz?

Zejména na zdravotnictví. Protože pokud se chcete uzdravit, nechoďte dnes do nemocnice v Maďarsku. Současná vláda neprivatizovala zdravotnictví, ale nedává příliš financí do tohoto sektoru. Kdo se chce uzdravit, musí jít u nás s penězi do soukromého sektoru zdravotnictví. Kdo peníze nemá, musí být zdravý a čekat na lepší časy. Já říkám, že zdravotnictví potřebuje dvakrát takové peníze, než jaké se do něj dávají. Minimálně deset procent HDP je potřeba dát do tohoto sektoru, ale i do školství. Malý národ potřebuje hodně chytrých lidí. Musíme také zdanit miliardáře, chceme zavést daň z vlastnictví.

Můžete uvést konkrétní řešení?

Samozřejmě. Nejbohatší Maďaři by například museli 40 procent majetku dát státu, podle našeho návrhu. Pokud k tomu nedojde, nastane ve společnosti dříve nebo později výbuch nespokojenosti. Chceme tedy progresivně zdanit bohaté. Třeba v Řecku by, podle mého názoru, již dávno ve volbách zvítězila komunistická strana a premiérem by byl komunista. Aby se tomu zabránilo, tak byla vymyšlena strana SYRIZA, která říkala to, co říkali také komunisté a co chtěli lidé slyšet. A když se dostala SYRIZA k moci, tak víte, jak to dopadlo.

V Maďarsku neexistuje žádná SYRIZA, sociálnědemokratická a liberální část levice u nás nebyla schopna vytvořit tak silnou stranu. V naší zemi od roku 2010 tuto úlohu vykonává vláda Viktora Orbána. To, co říká naše strana, je za 14 dní v programu vlády. Byli jsme první, kdo řekl, že musí být minimální mzda u nás 100 tisíc forintů, poté si tento nápad přivlastnila Orbánova vláda, která přidala na platech učitelům, policistům a podobně. Nikdo sice nedostane tolik, kolik by chtěl, ale malý posun ve výši platů u zmíněných profesí nastal.

Lze hledat cestu pro oživení levice například ve spolupráci v rámci strany Evropské levice? Nebo jaké byste navrhoval řešení vy?

Musíme vyslyšet to, co říkají dělníci v továrnách. V EU je levicové hnutí v krizi z důvodu odtržení politiků od pracujících. V minulosti jsem byl na sjezdu komunistické strany Itálie. Jednu věc tam říkali vedoucí představitelé, druhou věc říkali o přestávkách dělníci z továren v Turíně. Funkcionáři strany byli mimo! To se musí změnit. Žijeme nyní navíc v digitální společnosti, která zrychluje a mění svět, musíme se naučit tyto technologie využívat ve prospěch pracujících.

Víte, v České republice máte prezidenta Miloše Zemana, na Slovensku je Fico a v Maďarsku máme Orbána. Domnívám se, že právě Orbán je lidem, z těchto tří politiků, opravdu nejblíže.

Proč si to myslíte?

Protože právě jeho vláda například rozpoznala to, že sankce proti Rusku nikam nevedou, protože nemají ten správný účinek. Je také vyloučeno, že by Krym dostali Ukrajinci od Ruska nazpět. Sankce proti Rusku jsou nejenom neefektivní, ale evropské státy poškozují. Jednak materiálně, ekonomicky a tím, že se EU nyní rozděluje. Tedy, ne že by nás rozděloval Putin, můžeme si za to sami. Sankce jsou skutečně životu nebezpečné věci. Naše strana se vyjádřila v tom smyslu, že Orbán postupuje právě v otázce sankcí správně. Sice pomalu, ale jde to. Slováci jsou také proti sankcím, v České republice chce něco jiného vláda, něco jiného chce prezident, Polsko je tradičně tvrdohlavé.

Naše strana je jednoznačně proti EU a zítra bychom vystoupili i z NATO, kterého se lidé u nás bojí. Máme jejich leteckou základnu u nás a nevíme, kdy se tam objeví americký voják.

Vážně je třeba vystoupit především proti nebezpečí války. Začínají o tomto nebezpečí mluvit státy jako Norsko nebo Švédsko. Svět cítí nebezpečí, že je válka blízko.

Autor: 
Radovan Rybák
Zdroj: 
halonoviny.pdf