Zdeněk Maršíček k nařízení o znehodnocení palných zbraní

12. 4. 2017

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM, k nové směrnici schválené EU:

Součástí širšího přístupu k boji proti terorismu musí být respektování základních hodnot, jakými jsou demokracie, principy právního státu a respekt k lidským právům. Česká republika musí plně respektovat základní principy demokratického státu a demokratické hodnoty; svoje kroky v boji nejen proti terorismu koncipovat tak, aby nedocházelo k omezení základních práv a svobod občanů nad rámec daný příslušnými zákony a přiměřeně dané situaci. Sem lze zařadit i přípravu novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR, kterou lze považovat za reakci na snahu EU odzbrojit část obyvatelstva, které vlastní a drží legální zbraně a nejsou hrozbou pro naši bezpečnost. 

Nová směrnice schválená EP, kromě společných pravidel pro označování a uchovávání zbraní, anebo propojení databází v členských státech o odmítnutých žádostech o zbrojní průkaz zakáže nabývat některé samonabíjecí, tedy poloautomatické zbraně, odvozené od armádních typů automatických zbraní (pušky se zásobníkem na více než deset nábojů, pistole se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhé zbraně se sklopnou či teleskopickou pažbou).

Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že problémem se už zabývá jeho úřad. Resort podle něj pracuje na komplexním legislativním řešení i textu žaloby proti směrnici. KSČM toto opatření podporuje a podporuje rovněž možnost nechat si některé takzvaně zakázané zbraně. KSČM také podporuje zpracování podrobné analýzy směrnice, aby bylo možné zhodnotit, zda nejde o nepřístojné zasahování do věcí členského státu.

Jde o to, aby se tato směrnice nedotkla držitelů legálních zbraní. Pokud je držení zbraní v souladu se zákonem, pak držení a nošení zbraní musí být právem každého občana. Evropská norma totiž vyžaduje také například registraci některých neškodných nebo málo nebezpečných zbraní. Zbrojní průkaz by si tak museli pořídit sběratelé historických zbraní, včetně replik, účastníci rekonstrukcí historických bitev, nebo třeba i lidé, kteří mají nevratně znehodnocenou zbraň. Směrnice také postihuje například automatické zbraně překonstruované na civilní, tyto zbraně nemohou střílet dávkou, a to nevratně. 

Proto KSČM považuje přípravu novely ústavního zákona o bezpečnosti za správný směr, který může napomoci ponechat zbraňovou legislativu v rukách ČR a zároveň napomoci zlepšení bezpečnostního prostředí. KSČM také považuje současný zákon platný v ČR za dostačující a odpovídající současné situaci.

Autor: 
Zdeněk Maršíček
Zdroj: 
FB (vítr)