Průmysl 4.0 – další fáze kapitalismu?

25. 4. 2017

Centrum strategických a teoretických studií ÚV KSČM včera v Praze uspořádalo seminář na téma čtvrté průmyslové revoluce.

»Téma to není nové a doufejme, že není jenom módní, ale že je výrazem určité strategické modernity,« řekl v úvodu místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. »Na světě se dějí různé věci strategického významu, my se z toho pokoušíme formulovat něco, na co by měla mít schopnost reagovat česká politická scéna a především KSČM.«

Revoluce 4.0, průmysl 4.0, práce 4.0, smart factory, CPS atd. patří k mediálně nejvděčnějším termínům dneška, uvedl ve své analýze Pavel Sirůček. Tyto bývají obvykle vztahovány k současným fázím digitalizace a robotizace ve smyslu další převratné technologické revoluce, s nedozírnými důsledky pro trhy práce, pro celé ekonomiky i společnosti. Nicméně jde hlavně o další propagandistický a marketingový projekt, resp. o strategickou iniciativu manažerů velkých firem a vládních činitelů napříč EU.

Vychází z dokumentu, představeného v roce 2013 na veletrhu v Hannoveru, kde byla oficiálně spuštěna německá platforma Industrie 4.0. Jde o obdobu konceptu tzv. nové ekonomiky 90. let, s popularizujícími optimistickými vizemi v duchu další vlny technooptimismu i aktualizací teorií transformace kapitalismu. Přesnější by bylo hovořit o další etapě revoluce informační, digitální či vědeckotechnické, než o převratné a epochální civilizační změně. Nicméně vývoj technologií pokračuje a i z hlediska konkurenceschopnosti a charakteru ekonomiky ČR je důležité na tyto iniciativy reagovat, připomněl Sirůček. Náš koncept Průmysl 4.0 je podle něho souborem opatření, jak reagovat na německý projekt a neztratit konkurenceschopnost. Dodavatelská česká ekonomika jako prodloužená levná německá výrobní linka je v největším ohrožení robotizací ze všech zemí EU. Koncept 4.0 nemá jen vítěze, ale i poražené a profitovat z něj mají vyspělé země.

Koncept společnosti 4.0 ovšem není levicový, levice podle Sirůčka opět fatálně zaspala a nechala si vnutit téma i mantinely úvah. Jde však o cestu do digitálního otroctví.

Zdeněk Štefek ve svém příspěvku nazvaném »4.0 – příležitost, či hrozba« připomněl, že »už to začalo«: samoobslužné pokladny, parkovací systémy, nákupy na internetu apod. Mimo jiné upozornil na oslabování sociálních vazeb používáním sítí, také podle něho hrozí riziko absolutní kontroly jedince, bude se měnit role vlád a důsledkem může být až rozpad států.

Jiří Dolejš v této souvislosti uvedl, že jde o zásadní proces, digitalizace také podle jeho názoru znamená civilizační fragmentaci. Čelit jí lze jen s dostatečnými znalostmi a schopnostmi řídit tyto procesy.

Autor: 
(ng)
Zdroj: 
halonoviny.pdf