Odbory proti univerzitním nemocnicím

4. 5. 2017

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR zásadně nesouhlasí s předloženým návrhem zákona o univerzitních nemocnicích. Zásadně nesouhlasí také se zdůvodněním, že nová právní úprava je nutná, protože příspěvkové organizace jsou zastaralou a nevyhovující formou nemocnic. »To není pravda! Naše příspěvkové organizace jsou obdobou neziskových organizací běžně fungujících v zahraničí,« sdělila Haló novinám Marie Klírová z odborového svazu.

Návrh zákona přináší největší odstátnění majetku ve zdravotnictví za posledních dvacet let. Fakultní nemocnice přitom představují odhadem majetek v hodnotě okolo 60 mld. Kč s ročním obratem okolo 100 mld. Kč.

Z informací, které odbory dostávaly v minulých letech, se lze domnívat, že fakultní nemocnice nejsou ve většině případů schopné zvládat z příjmů zdravotního pojištění provoz, modernizaci i investice a že některé mají z minulých let finanční závazky v řádech mnoha set milionů a možná miliard korun. V souvislosti s návrhem zákona ale není vyčísleno, jaké závazky fakultní nemocnice mají a jaké dopady by tyto závazky měly po změně právní formy nemocnic na jejich praktické fungování. Stát se chce vzdát jediných svých nemocnic. Jak chce dostát své povinnosti garantovat zdravotní péči a její dostupnost?

Na chvíli zhasnout?

Návrh neřeší součinnost nemocnic a vytváří samostatné právnické osoby. Ministerský návrh zákona navíc obsahoval paragraf 41, který umožňoval v období několika příštích měsíců sloučit, rozdělit a rozprodat ze současných organizací, které zřizuje ministerstvo zdravotnictví (nejen z fakultních nemocnic), cokoliv. Stačilo, aby se dohodlo ministerstvo zdravotnictví s ministerstvem financí. V podstatě by to znamenalo »na chvíli zhasnout«, tedy situaci, kterou známe z dob privatizace v devadesátých letech minulého století. Tento nebezpečný paragraf byl kvůli vlně odporu, kterou vyvolal, ze zákona odstraněn. Hrozí však, že jej do návrhu snadno a nenápadně vrátí některý poslanec.

Nikdo je nechce

Návrh zákona o univerzitních nemocnicích odmítli odbory i zaměstnavatelé. Podle odborů je nutné řešit poskytování nemocniční péče jako celek, vrátit se k záměru upravit fungování nemocnic zákonem, a to na neziskovém principu. Je nutné stanovit síť nemocnic a řešit jejich součinnost atd.

Zdravotnictví má velmi vážné zvláště personální problémy, které již zcela konkrétně ohrožují dostupnost a kvalitu poskytované péče. Místo jejich řešení zde bylo otevřeno téma univerzitních nemocnic a je vyvíjen obrovský tlak, aby se právě tento návrh zákona podařilo schválit ještě do voleb.

»Proč? Komu to prospěje? Kdo z toho očekává zisk?« ptají se odboráři.

Odborový svaz požaduje, aby Poslanecká sněmovna projednávání zákona o univerzitních nemocnicích přerušila.

(ng)
halonoviny.pdf