Všichni proti Babišovi, Babiš proti všem!

11. 5. 2017

Jde o další pokus o mou popravu v přímém přenosu, o další megakampaň proti mně! Cílem je odstranění Babiše z politiky! Ale já odmítám rezignovat. Jaké jsem já nebezpečí demokracie? Co jsem udělal nedemokratického?

Jsem nebezpečí vašeho zkorumpovaného systému, který jste tu vybudovali za posledních 26 let! Nerezignuji, i kdybyste mě zabili! Toto jsou slova předsedy hnutí ANO, ministra financí Andreje Babiše na včerejší schůzi sněmovny. Vyvolaly ji ODS a TOP 09 kvůli nahrávkám, na kterých Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných na politické rivaly. Babiš označil odposlechy za nezákonné a zmanipulované. »Někdo tady páchá trestní činnost na člena vlády a vy se radujete,« konstatoval. Varoval ostatní, že sledování nebo nasazování agentů provokatérů může potkat i je.

Komunisté program schůze podpořili. Podle předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa je důvodem to, že ústavní činitelé mezi sebou přestali normálně komunikovat. »Většinu věcí si posílají přes média, a to nepovažujeme za fungování demokratické společnosti,« řekl Filip na tiskové konferenci před začátkem jednání. »Chceme se zeptat, co nového mohou přinést vládní strany občanům ČR? Není možné, abychom dál trpěli to, že si budou vzkazovat něco prostřednictvím tiskových konferencí a nezeptali se jich na to, jak chtějí fungovat společně,« uvedl Filip.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik zopakoval, že komunisté trvají na tom, aby koalice skončila. »Vládní koalice se vyčerpala, není schopna občanům nic nového přinést, není schopna se jich zeptat, co by chtěli, není schopna řešit otázku zásadních sociálních zákonů, všechno se odsouvá stranou, proto je třeba, aby ukončila svoje angažmá,« řekl Kováčik novinářům. Na jednání sněmovny se pozastavil nad Babišovým výrokem o nejúspěšnější vládě. »Ptám se, co tato tzv. nejúspěšnější vláda už řadu měsíců dělá pro občany vedle toho, že se mezi sebou vzájemně dohaduje o to, kdo je větší lupič, kdo koho sleduje, kdo koho má odvolat nebo kdo má podat či nepodat demisi,« uvedl.

Pravicová opozice: Jde o souboj demokracie a oligarchie

Podle předsedy klubu TOP 09 Michala Kučery jde o souboj demokracie a oligarchie, přičemž Babiš musí odejít z veřejného života. Zemi podle něj přivedl do krize Babiš zneužitím moci. »Ohýbána je morálka, jsou ohýbány zákony, je ohýbána dokonce i samotná Ústava,« řekl s tím, že východiskem je odvolání Babiše z vlády a jeho odchod z veřejného života. Poslanci nemohou jen přihlížet, podotkl šéf ODS Petr Fiala.

»Je to souboj o budoucnost této země,« zdůraznil k situaci Andrej Babiš, kterého premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl odvolat z vlády. Prezident Miloš Zeman zatím s tímto krokem otálí, poukazuje na to, že musí být nejprve vypovězena koaliční smlouva. »Chápu, že Ústava je víc než koaliční smlouva, ale proč jsme ji podepisovali?« tázal se Babiš. Tvrdí, že jeho politická kariéra je čistá. »Takže zavřít Babiše, aby nebyl v politice, to je cíl,« zdůraznil a zopakoval, že pro rezignaci nevidí důvod. Andrej Babiš vstoupil do politiky jen proto, aby hájil zájmy skupiny Agrofert, soudí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), Babiše nařkl z toho, že vytváří matrix. Poukázal také na to, že bohatí lidé jsou schopni zaplatit si »kde co«. »Když vstupují lidé jako vy do politiky, je v tom obsaženo velké nebezpečí,« uvedl na Babišovu adresu. Sněmovna by se podle ministra měla usnést na Babišově odchodu z vlády. Zaorálek trvá na tom, že ho nedávno při jedné schůzce Babiš vydíral slovy: »Odvolejte mě a já vám ukážu, co umí moje média!« Babiš to odmítá.

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek označil schůzi za zinscenované divadlo. Vládní krizi dal do souvislosti s podezřeními na dotační podvod na ministerstvu školství. »Já myslím, že je to průser jako Brno, a ten se musí nějak překrýt. Omlouvám se Brnu,« prohlásil. Mluvil také o dluhu ČSSD za právní služby ve sporu o vlastnictví Lidového domu, obžalobách v případu Mostecké uhelné a o policejní žádosti o vydání dvou poslanců v kauze Regionálního operačního programu Severozápad.

KSČM chce schůzi k vyslovení nedůvěry vlády

Vojtěch Filip informoval sněmovnu o záměru poslanců KSČM iniciovat schůzi k vyslovení nedůvěry vládě. Vláda podle něj vyčerpala svou shodu na »odstranění zla, kterou tady napáchala vláda pravice« a sněmovna by ji měla vyzvat k tomu, aby odstoupila jako celek. »Ta to asi neučiní, tak to udělejme my usnesením sněmovny, že vláda nemá důvěru tohoto zákonodárného sboru. Příslušnou listinu má připravenou předseda poslaneckého klubu,« uvedl Filip. Žádost bude podle Kováčika k dispozici k podpisu do začátku příštího týdne. Kritizoval, že jednání opustili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jeho návrh na přerušení jednání do jejich přítomnosti však neprošel. Předsedy koaličních stran si pozval do Liberce na večerní schůzku prezident republiky Miloš Zeman.

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) řekl, že ač Babiš tvrdí, že není politik, ve skutečnosti je součástí politiky už od 90. Let, formoval politickou scénu, jen nebyl tolik vidět. Zmínil Babišovy vazby na exministra vnitra Ivana Langra (ODS) a expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD). »V civilizované společnosti byste jako ministr odstoupil, nebo měl odstoupit,« řekl Bartošek s odkazem na obsah nahrávek. ČSSD chce navrhnout vznik sněmovní vyšetřovací komise, která by se zabývala únikem informací z policejních spisů nebo zneužíváním moci. Budou proto iniciovat svolání mimořádné schůze sněmovny. (Jednání sněmovny pokračovalo i po uzávěrce listu).

(ku, jad)
ihalo.cz